Monumentaal schilderij Delacroix beklad

1 minuut leestijd
La Liberté guidant le peuple – Eugène Delacroix, 1830 (Louvre)
Bekend schilderij over de Franse Revolutie - La Liberté guidant le peuple – Eugène Delacroix, 1830 (Louvre)

Het wereldberoemde schilderij La Liberté guidant le peuple (De Vrijheid leidt het volk) van de Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) is donderdag door een bezoekster van het Louvre in Lens beklad met een zwarte stift.

Zelfportret van Eugène Delacroix, 1837 (Louvre)
De 28-jarige vrouw stapte kort voor sluitingstijd op het monumentale werk af en bekladde het met de stift. Een stuk van ongeveer dertig centimeter werd hierbij beschadigd. Het totale doek heeft een afmeting van 3,25 bij 2,60 meter. Waarom de vrouw het werk beschadigde is niet bekend. Kort na haar daad werd ze door een suppoost aangehouden en inmiddels is ze overgedragen aan de politie.

Experts van het Louvre hebben het schilderij uit 1830 inmiddels onderzocht en volgens hen valt de schade mee. Momenteel wordt bekeken of het doek in Parijs of in Lens hersteld kan worden.

La Liberté guidant le peuple wordt beschouwd als een van de bekendste schilderijen uit de Franse geschiedenis. De vrouw in het midden van het schilderij verbeeldt Marianne, het nationale symbool van Frankrijk. Te zien is hoe zij de revolutionairen aanvoert tijdens de Juli-revolutie van 1830.

Eugène Delacroix staat bekend om zijn hartstochtelijke schilderijen. Hij liet zich onder meer inspireren door Rubens en de Venetianen. Vincent van Gogh zei ooit over Delacroix dat “hij arbeidde om de hartstocht te doen herleven”.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×