Bij de verbouwing van een monumentaal huis in het Gelderse stadje Bronkhorst heeft een bouwvakker tientallen eeuwenoude munten gevonden. Het gaat om veertien gouden en achttien zilveren munten die rond 1620 zijn verstopt.
De muntschat bevond zich achter een loszittende steen. Toen die steen tijdens werkzaamheden werd verwijderd, vielen er twee rolletjes munten uit. De ontdekking werd eind oktober vorig jaar al gedaan, maar is nu pas bekendgemaakt. De munten zijn de komende tijd te zien in het Stedelijk Museum in Zutphen.
De oudste munt is een zogeheten goudgulden uit de periode 1486-1495. Verder zijn er een dukaat uit 1531 en drie zilveren Engelse shillings uit 1582-84 en 1604-05 gevonden. De rest van de munten (goud, zilver en rijksdaalders) komt uit de Nederlanden en dateert uit de zeventiende eeuw, de jongste uit 1620. Opvallend is dat de helft van de munten uit de Spaanse Nederlanden komt en de overige, op één na, uit Gelderland en Overijssel.
Na de vondst nam de eigenaar van het pand contact op met de archeologische dienst van de gemeente Zutphen. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort werd op de hoogte gebracht. De afgelopen tijd zijn de munten gereinigd, gedetermineerd en gefotografeerd.
Tachtigjarige Oorlog
Waarom de munten precies zijn verstopt is lastig na te gaan. De gemeente Bronkhorst heeft wel een idee:
“De meest waarschijnlijke oorzaak van het verstoppen van de schat ligt in de Spaanse dreiging van de Tachtigjarige Oorlog. Muntschatten werden vaak begraven als er onrust of dreiging heerste, vaak door oorlog. In geval van belegeringen van steden wisten inwoners wat hen te wachten stond als de vijand de stad zou innemen. Er volgden ofwel schattingen (afkoop van plunderingen) ofwel plunderingen.”
Een dergelijke situatie deed zich in 1624 in Bronkhorst voor. Honderden Spaanse soldaten trokken toen vanuit Groenlo naar de stad. Mogelijk besloot de voormalige bewoner van het huis toen zijn vermogen te verstoppen, maar kwam er nooit meer een gelegenheid om de munten op te halen.