Museum Meermanno verwerft ‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’

Bibliotheca Thurkowiana Minor – Foto: Meermanno
Bij Museum Meermanno in Den Haag is sinds vrijdag de zogenaamde Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met daarin 1515 miniatuurboeken, te bewonderen.

De bibliotheek is gebouwd door Guus en Luce Thurkow. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde zeventiende- en achttiende-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 76 millimeter werd gekozen voor een schaal van 1 op 4.De miniatuurbibliotheek omvat twintig boekenkasten met zes planken en is verder ingericht met een aard- en een hemelglobe, een werktafel en stoel voor de bibliothecaris, een boekentrap en een standbeeld van Don Quichote, de beschermheer van de bibliotheek.

- advertentie -

De collectie is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. De afdeling Erotica is achter een geheime toegang verborgen.

De inhoud van de boeken is zeer divers: van het bijbelboek Prediker tot Het kleine insektenboek van Godfried Bomans. Het oudste object in de verzameling is een kleitablet uit 1803 vóór Christus.

Guus Thurkow overleed vorig jaar en het was volgens Museum Meermanno zijn grote wens dat miniatuurbibliotheek getoond zou worden aan het publiek en bewaard zou blijven voor toekomstige generaties. Vrijdag werd de bibliotheek overgedragen aan het museum. De miniatuurbibliotheek is voorlopig beperkt toegankelijk. Iedere woensdagmiddag om 13.00 uur opent een museummedewerker de kast en toont diverse voorbeelden van miniatuurboeken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: