Dark
Light

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder vindt altaarsteen terug

Auteur:
1 minuut leestijd
Robert Schillemans in de huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Robert Schillemans in de huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (Foto: Rebekka Mell - MOLHoS)

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam heeft recent na een tip een altaarsteen gekocht die waarschijnlijk afkomstig is uit de zeventiende-eeuwse huiskerk. Een briefje met de aanduiding ‘Nicolaus Binnen’ gaf de doorslag.

Het museum, een voormalige schuilkerk gelegen in de Amsterdamse binnenstad, kreeg onlangs een tip via de internetveiling Catawiki dat de altaarsteen te koop werd aangeboden.

In het houten blad van het hoofdaltaar in het museum zit een vierkante uitsparing, waar volgens katholiek gebruik een altaarsteen met relikwieën heeft gezeten. De vierkante steen die nu is aangekocht heeft precies de juiste afmetingen. Toch is niet helemaal zeker of dit de steen is, die in de kerkelijke periode van de huiskerk (1663-1885) in dit altaar hoorde. Robert Schillemans, conservator religieus erfgoed van het museum zegt hierover:

“Ik denk dat er zo’n 90-95 procent zekerheid is dat deze steen uit ons altaar komt. Allereerst klopt de maat precies. Ook de Andreas-kruisvorm van 4 van de 5 kruisjes is een aanwijzing voor een Amsterdamse herkomst. En heel belangrijk is de oude tekst met ‘Nicolaus Binnen’ [de Veste] op de steen”.

Robert Schillemans in de huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Robert Schillemans in de huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder (Foto: Rebekka Mell – MOLHoS)

Relikwieën

De verkoper van de altaarsteen vermeldde als plaats van herkomst de vlakbij gelegen St. Nicolaasbasiliek aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Beide aan de Heilige Nicolaas gewijde kerken volgen elkaar op in tijd. De huiskerk was ‘de Nicolaas binnen de Veste’. Mogelijk is er wel een verband en zijn de relikwieën uit het altaar van de huiskerk in 1889 in een van de altaren van de basiliek hergebruikt en is de steen daarna gaan ‘zwerven’. Het museum gaat de steen, die voorzien is van een zegel, onderzoeken.

Ook interessant: Alteratie van Amsterdam (26 mei 1578)
Boek: Ons’ Lieve Heer Op Solder, Amsterdam

×