Bij lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan is zondag de zogenaamde Nedelin-ramp van 1960 herdacht. Zondag was het precies vijftig jaar geleden dat zich hier de grootste raketramp uit de ruimtevaartgeschiedenis voltrok.
Hoewel de Nedelin-ramp de grootste raketramp uit de ruimtevaartgeschiedenis was, werd het ongeluk lange tijd stilgehouden door de Sovjet-Unie. De ramp voltrok zich op 24 oktober 1960, toen de Sovjet-Unie en Amerika nog in een hevige ruimtevaartstrijd verwikkeld waren.
Op lanceerbasis Bajkonoer ging tijdens het tanken een ontstekingsmechanisme van een raket af. Bij de hierop volgende explosie kwamen naar schatting 126 personen om het leven. Het merendeel verbrandde levend.
Onder de slachtoffers bevond zich de maarschalk Mitrofan Ivanovich Nedelin (1902-1960), de hoogste baas van het raketprogramma van de Sovjets.
Geheim
De Sovjet-autoriteiten, onder leiding van Nikita Chroesjtsjov, bevolen de ramp geheim te houden. In een officieel bericht verklaarden de autoriteiten dat maarschalk Nedelin omgekomen was bij een vliegtuigongeluk en nabestaanden van de andere overledenen kregen soortgelijke verhalen te horen. Pas in 1990 werden de documenten over de Nedelin-ramp openbaar gemaakt.
Enkele maanden na de Nedelin-ramp slaagde de Sovjet-Unie erin een mens de ruimte in te sturen. Kosmonaut Yuri Gagarin maakte op 12 april 1961 als eerste mens ooit een reis door de ruimte. Met de satelliet Wostok I maakte hij in minder dan twee uur tijd een volledige omwenteling om de aarde.