Nederland draagt vandaag ruim honderd kunstobjecten, bekend als de Benin Bronzen, over aan Nigeria. De voorwerpen werden in 1897 door Britse troepen geroofd uit het Koninkrijk Benin en belandden via handel uiteindelijk in de Nederlandse Rijkscollectie.
De teruggave vindt plaats op basis van een advies van de Commissie Koloniale Collecties en wordt ondertekend in Wereldmuseum Leiden door minister Eppo Bruins (OCW) en Olugbile Holloway, directeur-generaal van de Nigeriaanse Nationale Commissie voor Musea en Monumenten.

Vanuit de rijkscollectie worden 113 objecten overgedragen. Daarnaast geeft ook de gemeente Rotterdam zes objecten terug die vallen onder de collectie Benin Bronzen. Het gaat om een bel, drie reliëfplaten, een kokosnoothouder en een staf. Ook deze objecten zijn geroofd in 1897. De Rotterdamse wethouder Said Kasmi stelt dat deze voorwerpen thuishoren in Nigeria en spreekt van…
….een belangrijke stap in het erkennen van het verleden en het respecteren van de waarde die deze voorwerpen voor Nigeria vertegenwoordigen.
Herkomstonderzoek
De Commissie Koloniale Collecties, die eerder betrokken was bij de teruggave van onder meer Indonesisch erfgoed, baseerde haar advies op herkomstonderzoek van het Wereldmuseum. Nederland heeft inmiddels vijf keer kunstobjecten teruggegeven op basis van de adviezen. Momenteel werkt de commissie aan aanvragen uit Sri Lanka, India en Indonesië.
Koninkrijk Benin
De beroemde bronzen beelden uit Benin werden vanaf de dertiende eeuw vervaardigd door gespecialiseerde ambachtslieden en speelden een belangrijke rol in de hofcultuur van het Koninkrijk Benin, destijds een machtig en welvarend rijk aan de West-Afrikaanse kust. Een groot deel van het grondgebied van het voormalige koninkrijk maakt tegenwoordig onderdeel uit van Nigeria.
De beelden dienden als versieringen en verbeeldden onder andere koningen, edelen en mythische figuren. In 1897 vielen Britse troepen het koninkrijk binnen tijdens een strafexpeditie, waarbij een groot deel van de hoofdstad werd verwoest en talloze kunstobjecten werden geroofd. Deze voorwerpen zijn vervolgens via veilingen verspreid over musea en collecties wereldwijd, waaronder in Nederland.