Week van de koloniale geschiedenis

Nederlandse onderzoeker krijgt onderscheiding van Poetin

De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding heeft een persoonlijke bedankbrief en onderscheiding gekregen van Vladimir Poetin. De Russische president bedankt hem in de brief voor zijn werk om Russische nabestaanden op te sporen van Sovjetsoldaten die begraven liggen op het ereveld in Leusden.

Op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers begraven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hun verwanten hierover niet geïnformeerd. De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding probeert met zijn Stichting Russisch Ereveld deze familieleden van de oorlogsslachtoffers op te sporen.

De Russische ambassadeur in Nederland, Roman Kolodkin, overhandigde de brief van Poetin aan Reiding tijdens de jaarlijkse herdenking in Leusden van de overwinning van het Rode Leger op nazi-Duitsland. Reiding heeft in totaal de nabestaanden van 198 militairen gevonden. Hij helpt hen ook als ze een bezoek aan het graf in Nederland willen brengen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: