Stichting Sovjet Ereveld heeft een lesprogramma ontwikkeld waarmee leerlingen kunnen proberen de identiteit te achterhalen van oorlogsslachtoffers die begraven liggen op een ereveld in Leusden.
Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen al ongeveer tachtig jaar 101 Sovjet-soldaten uit Oezbekistan en Kazachstan. Hun namen zijn niet bekend, aangezien de nazi's alle informatie over deze gevangen vernietigden. Onderzoekers denken nu één van de mannen te hebben geïdentificeerd. Het zou gaan om de in Kazachstan geboren Ilsja Machametov.
Meer dan vijfenzeventig jaar was onduidelijk wie de vrouw was die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven lag in graf 815. Nu is ze alsnog geïdentificeerd.
Nicolaas van Nieuwenhuysen, de kamparts en chirurg in concentratiekamp Amersfoort, die een ernstig zieke man, die op het punt stond te overlijden in het gezicht sloeg met de woorden: ‘Stel je niet zo aan, idioot’, werd op 2 mei 1945 gearresteerd. De arts had er toen heel wat ‘avonturen’ in Amersfoort en elders op zitten.
Bij Kamp Amersfoort is eind vorige maand een sigarettendoosje gevonden dat naar alle waarschijnlijkheid van een Sovjet-gevangene is geweest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp gevangen zat.
De familie van Sovjet-soldaat Ivan Tsjelmodejev heeft vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog te horen gekregen waar hun familielid gebleven is. Hij ligt op het Sovjet Ereveld in Leusden.
Deze stichting krijgt de prijs “voor haar niet-aflatende inzet om de herinnering aan 865 soldaten uit de Sovjet Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld of omgebracht, levend te houden”.
Door een DNA-match is de identiteit vastgesteld van twee Georgische soldaten op het Sovjet Ereveld in Leusden. Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut.
In Oezbekistan bestaan serieuze plannen voor het nabouwen van Kamp Amersfoort. Dat is afgelopen weekeinde in Tasjkent bekend geworden. In het beruchte oorlogskamp hebben 35.000 Nederlanders gevangengezeten en vonden in 1942 meer dan honderd Oezbeken de dood.
Meer dan 75 jaar nadat hij naar het front was vertrokken, weet Tamara eindelijk waar haar vader is gebleven. Op het Russisch Ereveld in Leusden.
Het doosje was eigendom van een van de 101 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kamp Amersfoort zijn vermoord.
Onlangs kreeg Ketevan, geboren tijdens de Eerste Wereldoorlog, te horen dat haar broer Akaki om het leven is gebracht in Nederland. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog schoot de Duitse bezetter hem zonder pardon dood in de Wijkermeerstraat in Beverwijk.
De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding heeft een persoonlijke bedankbrief en onderscheiding gekregen van Vladimir Poetin.
Deze week is herdacht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Kamp Amersfoort zevenenzeventig Sovjetsoldaten werden gefusilleerd.
Zeventig jaar nadat haar vader naar het front vertrok, bezoekt Lidia Jakovleva op 3 mei eindelijk zijn graf. De Russische vrouw (77) hoorde pas onlangs dat haar vader in Leusden begraven ligt.
Volgende maand verschijnt het boek Kind van het Ereveld. Rusland-correspondent Remco Reiding beschrijft daarin zijn jarenlange zoektocht naar nabestaanden van Sovjetsoldaten, die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen. Op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers begraven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hun verwanten hierover niet geïnformeerd. De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding probeert
Bij de ingang van het Russisch Ereveld in Leusden wordt woensdag 20 april een informatiezuil geplaatst. Het kastje zal bezoekers informeren over de begraafplaats en over de activiteiten van de Stichting Russisch Ereveld.
In Rusland is zondag uitgebreid stilgestaan bij de overgave van nazi-Duitsland en het daaraan gekoppelde einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.