Nieuw filmmuseum opent deuren in april

Het museumpand – Foto: CC/Marion Golsteijn
Het nieuwe Filmmuseum EYE opent op 5 april de deuren voor het publiek. Het EYE Film Instituut Nederland heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het museum heeft als huisvesting een bijzonder gebouw aan de noordoever van het IJ in Amsterdam. Het pand is ontworpen door het Weense architectenbureau Delugan Meissl.

EYE onstond eind 2009 door de fusie van het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film.

- advertentie -Vanaf 5 april kan het publiek in het nieuwe filmmuseum terecht. Er zijn dan vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte van 1200 vierkante meter, een interactieve ruimte, een winkel en een café-restaurant.

In een nabijgelegen publieksgebouw van EYE wordt een collectiecentrum gerealiseerd voor taken als restauratie, conservering en onderzoek. Ook de filmbibliotheek wordt hier gevestigd.

De openingstentoonstelling van het nieuwe museum is getiteld Found Footage: Cinema Exposed en laat zien hoe filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: