Dark
Light

Nieuw filmmuseum opent deuren in april

Auteur:
1 minuut leestijd

Het museumpand – Foto: CC/Marion Golsteijn
Het nieuwe Filmmuseum EYE opent op 5 april de deuren voor het publiek. Het EYE Film Instituut Nederland heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het museum heeft als huisvesting een bijzonder gebouw aan de noordoever van het IJ in Amsterdam. Het pand is ontworpen door het Weense architectenbureau Delugan Meissl.

EYE onstond eind 2009 door de fusie van het Filmmuseum, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie, de Filmbank en Holland Film.Vanaf 5 april kan het publiek in het nieuwe filmmuseum terecht. Er zijn dan vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte van 1200 vierkante meter, een interactieve ruimte, een winkel en een café-restaurant.

In een nabijgelegen publieksgebouw van EYE wordt een collectiecentrum gerealiseerd voor taken als restauratie, conservering en onderzoek. Ook de filmbibliotheek wordt hier gevestigd.

De openingstentoonstelling van het nieuwe museum is getiteld Found Footage: Cinema Exposed en laat zien hoe filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld.

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

Zelfde rubriek

×