Week van de koloniale geschiedenis

Nieuw inzichten in Romeinse grafrituelen

Opgravingen in Zoelen werpen een heel nieuw beeld op het Romeinse grafritueel. In de plaats in Gelderland blijken baby’s naast volwassenen te zijn begraven.

Het archeologisch onderzoek werd in 2008 uitgevoerd na de vondst van een Romeinse nederzetting met een bijhorend grafveld. Daaruit blijkt dat er op het grafveld ook zuigelingen zijn begraven.

De Romeinen deden zowel aan begraven als cremeren. Baby’s onder de zes maanden werden echter meestal niet in een grafveld bijgezet, omdat ze nog niet tot de gemeenschap werden gerekend. In Zoelen blijkt dat anders te zijn gegaan.

De meeste Romeinse graven op grafveld Scharenburg in Zoelen, gemeente Buren, dateren uit de tweede eeuw. Eind derde eeuw zijn waarschijnlijk nog vijf volwassenen begraven op het grafveld. Uit het door ADC ArcheoProjecten uitgevoerde onderzoek blijkt dat de meeste overledenen tussen de dertig en vijftig jaar oud waren. De kinderen en baby’s die waren begraven zijn apart bijgezet naast een volwassene en kregen bovendien giften mee. Ook zijn er een aantal baby’s samen met een volwassen persoon gecremeerd.

- advertentie -

Lezende akkerbouwers en veeboeren

In de Gelderse plaats leefden de Romeinen van akkerbouw en veeteelt. Er blijkt haver, gerst en emmertarwe te zijn verbouwd. Ook waren er bemestte moestuinen. Van de emmertarwe werd brood gebakken en een soort pap gemaakt. De gerst werd vooral als veevoer gebruikt. Volgens de onderzoekers blijkt uit de vondst van een zegeldoosje dat de bewoners van de nederzetting konden lezen en schrijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd in verband met een nieuw woningbouwproject in Scharenburg. Inmiddels is het onderzoeksgebied al bewoond. Het volledige onderzoeksrapport wordt woensdag in ontvangst genomen door de Burense wethouder G. van der Donk.

Boek: Romeinse sporen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: