Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.
<<< Signalementen week 13 | Signalementen week 15 >>>
Selectie week 14
Uit de schaduw van Pol Pot – Michiel Kroesbergen
Nuon Chea en de Rode Khmer
Uit de schaduw van Pol Pot van Michiel Kroesbergen is het waargebeurde verhaal van Nuon Chea, broeder nummer 2 van de Rode Khmer en de architect van het kwaad in Cambodja. De in 2019 overleden Nuon Chea was de plaatsvervanger van Pol Pot en de partij-ideoloog van de Rode Khmer. Tijdens hun bijna vier jaar durende schrikbewind (1975-’79) waren deportaties, marteling en moord aan de orde van de dag.
Voorpublicatie: Ooggetuigen van de Killing Fields
Meer informatie / bestellen
Macht en moraal – Cornelius Nepos
Deze portretten, de oudste biografieën in het Latijn, getuigen van een psychologische diepgang die je in de Romeinse geschiedschrijving zelden vindt, in een kraakhelder en stilistisch fraai Latijn. Van Nepos’ omvangrijke werk is een klein deel bewaard gebleven: fraaie en tot de verbeelding sprekende biografieën van beroemde buitenlandse generaals, zoals de Grieken Themistocles en Alcibiades, en de illustere Carthager Hannibal. De Romein Cornelius Nepos (ca. 110-24 v.Chr.) was de auteur van een omvangrijk oeuvre van biografische en historische werken, brieven en gedichten.
Meer informatie / bestellen
Sakura – Naoko Abe
Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde
Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan.
Meer informatie / bestellen
Ode aan het klootjesvolk
Is het populisme het grote gevaar van onze tijd? Coos Huijsen ziet er vooral een smoesje in van een progressieve elite om haar eigen falen te maskeren. Om te verhullen hoe weinig gevoel die elite zelf nog heeft voor de belevingswereld van gewone mensen. Sinds de provobeweging in de jaren zestig, die de term ‘klootjesvolk’ afstofte, heeft de linkse avant-garde vooral het narcistische genoegen gecultiveerd om zich van gewone mensen te onderscheiden. Al in de jaren tachtig waarschuwde Huijsen, met name in de PvdA, voor het gevaar van deze hooghartigheid.
Meer informatie / bestellen
Een geschiedenis van de wereld door moslimse ogen
In dit boek vertelt Tamim Ansary het verhaal van veertien eeuwen wereldgeschiedenis en hoe moslims haar zagen, van voor de profeet Mohammed tot de ondergang van het Ottomaanse Rijk en de herschikking van de islamitische wereld door het Westen. Hij legt uit waarom Oost en West geen aandacht voor elkaar hadden, wat er gebeurde toen hun paden elkaar kruisten en hoe het Westen — door moslims lang beschouwd als primitief en ongeorganiseerd — de islamitische wereld overvleugelde. Dit geschiedverhaal biedt nieuwe gezichtspunten en vormt een basis om actuele gebeurtenissen in een ander perspectief te zien.
Meer informatie / bestellen
Geweld is nooit ver weg
Een persoonlijk verslag van een journalistieke reis van tien jaar door een land dat heen en weer geslingerd wordt tussen oorlog en wederopbouw. Judit Neurink vertrok tien jaar geleden naar Irak als correspondent en om een mediacentrum op te zetten. Ze maakte de wederopbouw in Iraaks-Koerdistan mee, de opmars van ISIS, de ontvoering van en moord op duizenden Jezidi’s. Ze was er getuige van dat het land uiteenviel op basis van etniciteit en religie en dat de roep om een sterke leider toenam. Tegelijkertijd begon ze van het land te houden.
Meer informatie / bestellen
De grote Bach atlas
Johann Sebastian Bach was behalve een geniaal componist ook een gewiekste sociale klimmer. Al op zeventienjarige leeftijd begon hij zijn carrière als orgelkeurmeester. Bach zorgde er altijd voor dat zijn volgende aanstelling hem een treetje hoger op de carrièreladder bracht – met bijbehorend salaris. Zijn uitzonderlijke talent, doorzettingsvermogen én zakelijk inzicht brachten hem onder meer naar wereldsteden als Lübeck, Hamburg en Leipzig.
Meer informatie / bestellen
De bevrijding van Vlaanderen
Na vier lange jaren van bezetting trokken geallieerde troepen in september 1944 België binnen. De bevrijding van Vlaanderen en het einde van de Tweede Wereldoorlog brachten zowel vreugde, verdriet als onzekerheid. De oorlog hield bij ons niet zonder slag of stoot op. Er werd hevig gevochten om de Schelde. Maandenlang zaaiden de vliegende bommen terreur in Antwerpen en omstreken. Arnout Hauben gaat op reis in eigen land en trekt in het spoor van de troepen die ons bevrijd hebben. Onderweg spreekt hij in zijn vertrouwde stijl met de allerlaatste getuigen van de oorlogsjaren.
Meer informatie / bestellen
De vreemdeling – Abdelkader Benali
Racisme uitgelegd aan onszelf
In dit boek laat Abdelkader Benali zien hoe racisme en tolerantie de afgelopen veertig jaar zijn veranderd. Met de Franse denker Emmanuel Levinas in het achterhoofd vraagt hij of we gevoelig kunnen blijven voor het vreemde dat steeds weer andere vormen aanneemt, maar er toch altijd al is. Op meeslepende wijze vertelt Benali over zijn persoonlijke ervaringen met vreemdelingenhaat en discriminatie. Abdelkader Benali (Marokko, 1975) is een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Hij schreef romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistieke teksten.
Meer informatie / bestellen
Abdelhak Nouri. Een onvervulde droom
Abdelhak Nouri wordt alom beschouwd als een van de meest talentvolle voetballers van zijn generatie. Het zou slechts een kwestie van tijd zijn voordat hij definitief door zou breken bij Ajax en ook internationaal naam zou gaan maken. Op 8 juli 2017 verandert echter voorgoed zijn leven, en dat van zijn familie, wanneer hij tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werden Bremen in het Oostenrijkse Hippach twintig minuten voor het eindsignaal in elkaar zakt op het veld. Niet veel later wordt duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg. Het nieuws dat hij nooit meer zal kunnen voetballen slaat in als een bom.
Meer informatie / bestellen
Meer geschiedenisboeken:
- Verstoorde werkelijkheid – Gerjo van der Horst
- Vondelingen. Het Aalmoezeniersweeshuis van Amsterdam 1780-1830 – Nanda Geuzebroek
- Pernambuco. Nederlands-Brazilië, 1624-1654 – Jan de Lint
- De geschiedenis van de Haagse buitenplaats Ockenburgh – Willem van der Ham