Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 35) – 2024

1 minuut leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 33/34

Selectie week 35


  • De bronnen van het Nibelungenlied

    Een inkijkje in het epos
    Het Nibelungenlied is misschien wel het beroemdste epos uit het Duitse taalgebied, waar in de loop der tijd tientallen boeken verschenen zijn over het onderwerp. Elk aspect van het Nibelungenlied lijkt inmiddels wel vanuit meerdere perspectieven te zijn belicht in die taal.

    Bekijk boek



  • Een van ons (roman)

    De twintigjarige Afro-Amerikaanse Bigger Thomas is afkomstig uit een achterstandswijk in Chicago. Tijdens zijn eerste etmaal als chauffeur in dienst van een gegoede witte familie vermoordt hij de dochter des huizes, en slaat hij op de vlucht. Zowel de moord en aanleiding ertoe, zijn vlucht en het verdere verloop tot aan het vonnis in de rechtszaak zijn doordrenkt van het racisme dat Biggers hele wereld en leven bepaalt.

    Bekijk boek



  • Groeten aan Amsterdam

    Correspondentie met Irmgard Weinhofen 1956-1973
    ‘Een vriendin als jij mis ik nu heel erg’, schreef Brigitte Reimann in 1969 aan Irmgard Weinhofen, die sinds haar huwelijk met een Nederlander in het verre Amsterdam woonde. De brieven die ze elkaar sturen, getuigen van een bijzonder hechte vriendschap. Privézaken, roddels, cultuurpolitiek, literatuur, de verschillen tussen Nederland en de DDR; alles komt aan de orde.

    Bekijk boek



  • Rood geheugen

    De impact van de Culturele Revolutie op de hedendaagse Chinese samenleving
    Bijna vijftig jaar na het einde van de Culturele Revolutie, de gewelddadige antikapitalistische campagne onder leiding van Mao Zedong en zijn communistische partij, loopt het litteken van deze periode nog steeds door het hart van de Chinese samenleving en door de ziel van haar burgers. Tania Branigan, gestationeerd in Beijing voor The Guardian, kwam tot het besef dat dit meedogenloze en turbulente decennium (1966-1976) China tot op de dag van vandaag blijft vorm­geven.

    Bekijk boek



  • Stil verzet

    De oorlogsjaren van August Vermeylen 1939-1945
    August Vermeylen (1872-1945) was een van de leiders van de Vlaamse beweging voor 1940, de eerste rector van de vernederlandste Rijksuniversiteit Gent, socialistisch senator, kunsthistoricus, letterkundige en schrijver. Van de Duitsers krijgt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het verbod om nog enige openbare functie uit te oefenen.

    Bekijk boek



  • Vergeet de trieste dagen…

    De tweestrijd van een Nederlandse zionist
    De Joodse jurist David Simons (1904-1998) bewoog zich zijn hele leven ogenschijnlijk moeiteloos tussen twee werelden. Hij maakte al vóór de Tweede Wereldoorlog carrière in een niet-Joodse omgeving, daarbuiten zette hij zich, gedreven door zionistische idealen, in voor de Joodse gemeenschap.

    Bekijk boek



  • Vrij om de wereld te veranderen

    Denken als Hannah Arendt anno nu
    In deze onconventionele biografie leren we Hannah Arendt en haar filosofie op een nieuwe manier kennen. Lyndsey Stonebridge past Arendts filosofie toe op de actuele vraagstukken rondom migratie, ongelijkheid en klimaat. Zo leren we als lezers denken zoals zij: zelfstandig, zonder dogmas en zonder ontzag.

    Bekijk boek



  • Wilhelmina in de tram

    Op 3 mei 1945 keert Wilhelmina na 5 jaar ballingschap definitief terug naar het geteisterde vaderland. Ze is vol vernieuwingsidealen, op staatkundig terrein en in haar persoonlijk leven. Ze wil afrekenen met de vooroorlogse verdeeldheid en verstarring en de barrières slechten tussen haarzelf en haar volk. Ze neemt haar intrek in een rijtjeshuis, gaat zelf boodschappen doen, stapt in een tram. Dit ‘gewoon’ zijn duurt maar kort. Het wordt niet gewaardeerd door de regering en ook niet door haar volk.

    Bekijk boek



  • Wraak op het verzet

    Hoe de laatste maanden van Kamp Vught vele honderden levens kostten
    Twee van de grootste oorlogsmisdaden die in Nederland werden gepleegd, vonden plaats in de laatste maanden van Kamp Vught. In juni 1944 werd begonnen met de executie van vele honderden verzetsmensen. Bij het opheffen van het kamp, begin september van dat jaar, besloten de nazi’s vervolgens alle nog levende gevangenen te deporteren naar de kampen Sachsenhausen en Ravensbrück.

    Artikel: Meer verzetsleden gefusilleerd in Kamp Vught dan gedacht

    Bekijk boek



  • Zuurstof van de samenleving

    Waarom cultuur een regeringszaak is
    Nederland en cultuur, het is geen gemakkelijk huwelijk. In dit boek laat voormalig voorzitter van de Raad voor Cul­tuur Winnie Sorgdrager zien welke historische wortels er ten grondslag liggen aan het huidige ongemak, en welke gevolgen dat door de jaren heen heeft ge­had op het Nederlandse cultuurbeleid.

    Fragment: Thorbecke vond kunst geen regeringszaak

    Bekijk boek


<<< Signalementen week 33/34

×