Dark
Light

Nieuwe leerstoel gewijd aan ‘Musea, erfgoed en religie’

1 minuut leestijd
Valika Smeulders
Valika Smeulders. Foto: Rijksmuseum/Emiro Smolders

De Rijksuniversiteit Groningen en het Rijksmuseum hebben een nieuwe bijzondere leerstoel ‘Musea, erfgoed en religie’ in het leven groepen. Valika Smeulders, het huidige hoofd van de afdeling Geschiedenis bij het Rijksmuseum, gaat de leerstoel vanaf vandaag als bijzonder hoogleraar bekleden.

De nieuwe leerstoel maakt onderdeel uit van de Groningse faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij en richt zich op het bijeenbrengen van kennis rondom de collectie van het Rijksmuseum en “erfgoed dat door de samenleving in brede zin wordt overgedragen van generatie op generatie”. Het Rijksmuseum:

In de afgelopen jaren is veel aandacht geweest voor delen van de geschiedenis die lang onderbelicht waren, zoals de koloniale geschiedenis, de bijdrage van vrouwen aan samenleving, kunst en wetenschap, en de herkomstgeschiedenis van museale collecties. Met de nieuwe leerstoel willen we een groter gebied en meer mensen betrekken bij het onderzoeken en presenteren van specifieke onderdelen van de geschiedenis, én hoe die zich tot elkaar verhouden.
×