NIOD ontvangt frontdagboek Henk Feldmeijer

1 minuut leestijd

Afb: NIOD
Het NIOD, het instituut voor oorlogs,- holocaust- en genocidestudies, heeft het frontdagboek van de Nederlandse SS’er Henk Feldmeijer (1910-1945) als schenking ontvangen.

Historicus Bas Kromhout kwam het dagboek op het spoor. De historicus promoveerde enige tijd geleden op het proefschrift Henk Feldmeijer en de Nederlandse SS. Volgen de historicus was Henk Feldmeijer in de ogen van de Duitsers de belangrijkste leider binnen de NSB, die de partij en daarmee Nederland moest nazificeren. Tijdens zijn onderzoek ontdekte Kromhout verschillende nieuwe bronnen, waaronder dus het frontdagboek. Kromhout:

“Dit unieke document stelt de onderzoeker in staat in de huid van een Nederlandse SS’er aan het oostfront te kruipen. Behalve aan de strijd zelf besteedt Feldmeijer onder meer aandacht aan de constante jacht op voedsel, de luizen en het vuil, de behoefte aan berichten van thuis, de verveling en de frustratie.”

Henk Feldmeijer, zoon van een Groningse beroepsmilitair, sloot zich in 1933 aan bij de NSB. Vanaf 1935 wijdde hij zich helemaal aan die partij en werd hij ook steeds radicaler in zijn opvattingen. Vanwege zijn inzet klom hij snel op binnen de partij. In de oorlog raakte Feldmeijer verder verwijderd van de in zijn ogen gematigde ‘burgerman’ Mussert en vond hij aansluiting bij de radicale, Groot-germaanse richting binnen de NSB, die een opgaan van Nederland in Duitsland voorstond.

Op 9 september 1940 werd hij geïnstalleerd als ‘voorman’ van de Nederlandse SS. Nadat Feldmeijer in 1943 terugkeerde van het Oostfront werd hij nog radicaler en raakte hij vaker in conflict met Mussert. Op 22 februari 1945, op weg naar het front, werd de 34-jarige Feldmeijer in de buurt van Raalte dodelijk getroffen door een geallieerde bommenwerper.

Het oorlogsdagboek van Feldmeijer is vanwege de Wet Bescherming Persoonsgegevens beperkt openbaar en kan na toestemming van het NIOD worden ingezien op de studiezaal.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×