Dark
Light

Olympisch Stadion heeft ‘1928 Room’

Auteur:
1 minuut leestijd
Roeiwedstrijd tijdens de Spelen van 1928 - © The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam
Roeiwedstrijd tijdens de Spelen van 1928 - © The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam

Het Olympisch Stadion heeft vanaf dinsdag een expositieruimte waarin de geschiedenis van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam centraal staat. De ‘1928 Room’ is een initiatief van het Olympisch Stadion en frisdrankbedrijf Coca-Cola, dat zich in 1928 voor het eerst als sponsor aan het Internationaal Olympisch Comité verbond.

Frisdrankkraam tijdens de Spelen van 1928
Frisdrankkraam tijdens de Spelen van 1928 © The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam
In de expositieruimte wordt daarom ook stilgestaan bij de band tussen Coca-Cola en de Olympische Spelen. In 1928 werden er op grote schaal flesjes frisdrank verkocht op het plein voor het Olympisch Stadion verkocht. Het Nederlandse publiek maakte zo voor het eerst op grote schaal kennis met het frisdrank. In de tentoonstelling is onder meer een Coca-Cola vintage kiosk te zien, een replica van het eerste kraampje van waaruit de frisdrank in Nederland werd verkocht.

Maar er is vooral ook veel aandacht voor sport. Zo wordt bijvoorbeeld stilgestaan bij de doorbraak van de internationale vrouwensport tijdens de Spelen van 1928 en bij het ontsteken van het Olympisch vuur, dat in Amsterdam voor het eerst gebeurde. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren was nauw betrokken bij de totstandkoming van de expositieruimte:

“Er wordt wel eens gezegd dat geschiedenis over vroeger gaat, maar dat is een misverstand. Geschiedenis gaat over nu, over wat ons vandaag interesseert. Als sporthistoricus zie ik het Olympisch Stadion daarvan als het beste bewijs. Het werd in 1928 gebouwd voor de Olympische Spelen, maar is 88 jaar later nog steeds erg belangrijk voor zowel de sport als de stad Amsterdam. “

Teleurstellend voor het algemene publiek is dat de ruimte niet vrij toegankelijk is en er ook geen rondleidingen worden gegeven. De ruimte is vooralsnog alleen geschikt voor zakelijke bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor pers en presentaties.

Lees ook: De strijd om het Olympisch Stadion
Boek: 100 jaar Nederland op de olympische spelen

© The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam
© The Coca-Cola Company & Olympisch Stadion Amsterdam
×