De Friese archiefinstelling Tresoar heeft onlangs een bundel met 48 onbekende brieven van en over de in Leeuwarden geboren Margaretha Zelle, beter bekend als Mata Hari, geschonken grekegen. Naast de brieven zijn 14 originele foto’s van Zelle overgedragen aan het archief. Tresoar spreekt van een spectaculaire vondst aangezien het om volstrekt onbekende brieven gaat uit de periode dat Margaretha Zelle de omslag maakte van huisvrouw naar Mata Hari.
De archiefinstelling:
“​De brieven getuigen van haar moeizame bestaan als alleenstaande vrouw en haar vertrek naar Parijs, de stad waar zij later als Mata Hari wereldberoemd zou worden. De foto’s tonen Margaretha Zelle in huiselijke omstandigheden en voorzichtig poserend als model.”
De correspondentie speelt in de jaren 1903-1904. Margaretha Zelle beleeft dan de nasleep van een moeizame scheiding. Tot nu toe was over die periode in het leven van de latere Mata Hari weinig tot niets bekend.
Constante strijd
De brieven maken duidelijk dat Margaretha Zelle een constante strijd voerde om in haar onderhoud te voorzien, omdat haar man de afgesproken alimentatie niet betaalde. Ze probeerde het als model voor schilders in Parijs maar weigerde naakt te poseren.
“Ook is zij zich bewust dat haar leven de verkeerde kant kan uitgaan, maar zij doet haar uiterste best om op de juiste weg te blijven om haar dochter weer bij haar te kunnen krijgen. Uiteindelijk geeft ze de strijd op en gaat definitief naar Parijs.”
De aan Tresoar geschonken brieven en foto’s komen uit de nalatenschap van Edward MacLeod, een neef van de echtgenoot van Margaretha Zelle. De brieven en foto’s zijn uitgegeven in de deze week verschenen publicatie “Denk niet dat ik slecht ben”.
Brieven in boekvorm: Denk niet dat ik slecht ben – Margaretha Zelle vóór Mata Hari
Lees ook: Mata Hari (1867-1917) – Exotisch danseres (en spion?)