Dark
Light

Ons’ Lieve Heer op Solder viert jubileum met afronding restauratie

2 minuten leestijd

Grote zaal van de schuilkerk – Foto: bma.amsterdam.nl
Eind deze maand bestaat Museum Ons’ Lieve Heer op Solder precies 125 jaar. Die verbouwing wordt gevierd met een grote restauratie die nu bijna klaar is.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een voormalige schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal in de Amsterdamse binnenstad. De afgelopen drie jaar is het museum grondig gerestaureerd. Nadat de verlichting, wanden en trappen onder handen zijn genomen is men nu toegekomen aan de herinrichting van de huiskerk.


Biezen vloerbedekking

In het museum is onder meer een reconstructie van een bijzondere biezen vloerbedekking te vinden. In de negentiende-eeuw was deze vloerbedekking in Nederland heel gangbaar. Er is acht maanden gewerkt een de reconstructie van deze vloerbedekking. Medewerkers van het Engelse bedrijf Rush Matters oogstten vorig jaar zomer de benodigde plantjes in riviertjes in Bedfordshire en Cambridgeshire. In totaal werden er 2750 strengen bies gesneden vanaf kleine aluminium punters. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder:

Het drogen, in vijf tot acht dagen gebeurde buiten door de planten tegen heggen op te stellen. Alles is volledig natuurlijk gemaakt, nergens werden machines of chemicaliën gebruikt. Het vlechtwerk is helemaal met de hand gedaan. De matten voor Ons’ Lieve Heer op Solder zijn op maat gemaakt en aangepast aan de locatie met iets smaller vlechtwerk. In totaal is 4500 meter gevlochten door een team van tien mensen.

Het tapijt is in delen in het atelier gemaakt. Deze delen komen naar de kerk en worden daar de komende dagen van wand tot wand gelegd.

De Doornenkroning – Adriaen van de Velde

Jubileumviering

Op woensdag 24 april bestaat het museum exact 125 jaar. Er vindt dan een jubileumviering plaats en het het schilderij ‘De Doornenkroning’ van Adriaen van de Velde (1636-1672) wordt onthuld. Dit werk werd in de zeventiende eeuw in opdracht voor ‘t Hart, zoals de kerk toen heette, gemaakt als onderdeel van een passieserie.

Speciaal voor het jubileum van het museum is het schilderij gerestaureerd en door de orde van Augustijnen langdurig in bruikleen gegeven. Ook wordt op 24 april het eerste exemplaar van ‘Een uniek huis’ gepresenteerd. Een boekje over de geschiedenis van het huis en museum.

Het museum ondergaat momenteel een verbouwing. Het nieuwe museum wordt tweemaal zo groot en zal bestaan uit twee huizen in het centrum van Amsterdam.

×