Op zondag 19 september onthult koning Willem-Alexander in Amsterdam het Holocaust Namenmonument, het eerste monument in Nederland waarop de namen staan van alle ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. De NOS zendt de ceremonie rechtstreeks uit op NPO 1.
De onthulling vindt plaats in aanwezigheid van overlevenden van de Holocaust en nabestaanden van Holocaust-slachtoffers, en van hoogwaardigheidsbekleders en initiatiefnemers. Onder hen naast de koning ook minister-president Rutte, die een toespraak houdt, en staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig. Ook de ontwerper van het monument, de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zelf kind van Holocaust-overlevenden, is erbij. Ter onthulling van het monument legt koning Willem-Alexander, samen met Jacques Grishaver, drijvende kracht achter de totstandkoming van de herdenkingsplek, een steen bij de zogeheten verklaringswand. Hierna gaat de koning in gesprek met overlevenden van de Holocaust en nabestaanden.
Het NOS-programma rondom de onthulling wordt gepresenteerd door Winfried Baijens. Hij praat in de uitzending met gasten. Ook wordt een gefilmd portret vertoond van voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité.
Het Holocaust Namenmonument staat langs het begin van de Weesperstraat, deel van wat ooit – voor de Tweede Wereldoorlog – de drukke Amsterdamse Jodenbuurt was. Van bovenaf bestaat het monument uit vier Hebreeuwse letters die samen ‘in herinnering aan’ betekenen. Vanaf straatniveau loopt de bezoeker een labyrint van gangen in, met aan weerszijden twee meter hoge bakstenen muren. Op elk van de bakstenen staat de naam, geboortedatum en datum van overlijden van een van de 102.000 Joodse en 220 Roma en Sinti slachtoffers van de Holocaust.
Online
Meteen na de opening van het Namenmonument brengt de NOS op zijn website en in de app een online special, waarin bezoekers in 360 graden door het monument kunnen bewegen. Twintig verhalen achter de namen van slachtoffers worden uitgelicht in tekst en beeld.