Dark
Light

Ruim 100 zeldzame foto’s nazikamp Bergen-Belsen

1 minuut leestijd

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit gezegde geldt zonder twijfel voor de foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend zijn met name foto’s over het menselijk leed in de concentratiekampen. Militair historicus Ian Baxter verzamelde ruim honderd zeldzame foto’s uit en over het kamp Bergen-Belsen en combineerde die in het boek Bergen-Belsen. Zeldzame foto’s uit oorlogsarchieven (BBNC uitgevers, 2015).

Het kamp

De foto’s die Baxter verzameld heeft, zijn vooral afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen en Yad Vashem, de officiële Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het fotoboek bevat ook, en dat is zeldzaam, foto’s die SS’ers zelf maakten van hun gruwelijke werk.

In het krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen, gelegen in het noordwesten van Duitsland, stierven minstens 70.000 mensen een gruwelijke dood. Er zaten met name Joden opgesloten, maar ook homoseksuelen, Tsjechen, Polen, antinazistische christenen en zigeuners.

SS-kampbewaakster Irma Grese
Irma Grese
Onder het personeel in concentratiekampen bleken zich veel vrouwen te bevinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er liefst 55.000 personen in dienst in een krijgsgevangen-, concentratie- of vernietigingskamp, onder wie 3700 vrouwen. De SS ronselde deze vrouwen door de belofte van licht lichamelijk werk en een riant salaris.

Na de bevrijding

Toen de geallieerden het kamp in april 1945 bevrijden troffen zij 60.000 nog levende gevangenen aan, van wie velen doodziek en totaal uitgeput waren. Van hen overleden alsnog 13.000 aan ziekten of uitputting. Nadat het kamp bevrijd werd, zetten de geallieerden alles op alles om een rechtvaardige straf voor de staf van Bergen-Belsen.

Oorlog in foto’s: Bergen-Belsen
Oorlog in foto’s: Bergen-Belsen
Elf personen die in het kamp werkzaam waren geweest, kregen de doodstraf voor hun misdaden, via ophanging. De meer bekende terdoodveroordeelden waren Josef Kramer, Fritz Klein, Irma Grese en Franz Hössler. Voorts spraken de geallieerden gevangenisstraffen uit van 1-15 jaar, terwijl acht betrokkenen vrijgesproken werden.

Boek: Oorlog in foto’s: Bergen-Belsen

Enkele foto’s uit het boek:

7) Lik op stuk foto1 p139

Kampbewaker in Bergen Belsen
Kampbewaker in Bergen Belsen
Kast van een SS'er in Bergen-Belsen
Kast van een SS’er in Bergen-Belsen

4) Verbrandingsoven Bergen Belsen p109

5) Chaos in het kamp

6) Bergen Belsen kort na bevrijding

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×