EreadersEreaders

Ruim 100 zeldzame foto’s nazikamp Bergen-Belsen

Oorlog in foto’s: Bergen-Belsen
Oorlog in foto’s: Bergen-Belsen
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dit gezegde geldt zonder twijfel voor de foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Indrukwekkend zijn met name foto’s over het menselijk leed in de concentratiekampen. Militair historicus Ian Baxter verzamelde ruim honderd zeldzame foto’s uit en over het kamp Bergen-Belsen en combineerde die in het boek Bergen-Belsen. Zeldzame foto’s uit oorlogsarchieven (BBNC uitgevers, 2015).

- ad -

Het kamp

De foto’s die Baxter verzameld heeft, zijn vooral afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen en Yad Vashem, de officiële Israëlische staatsinstelling voor de herdenking van Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het fotoboek bevat ook, en dat is zeldzaam, foto’s die SS’ers zelf maakten van hun gruwelijke werk.

In het krijgsgevangenen- en concentratiekamp Bergen-Belsen, gelegen in het noordwesten van Duitsland, stierven minstens 70.000 mensen een gruwelijke dood. Er zaten met name Joden opgesloten, maar ook homoseksuelen, Tsjechen, Polen, antinazistische christenen en zigeuners.

SS-kampbewaakster Irma Grese
Irma Grese
Onder het personeel in concentratiekampen bleken zich veel vrouwen te bevinden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er liefst 55.000 personen in dienst in een krijgsgevangen-, concentratie- of vernietigingskamp, onder wie 3700 vrouwen. De SS ronselde deze vrouwen door de belofte van licht lichamelijk werk en een riant salaris.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Na de bevrijding

Toen de geallieerden het kamp in april 1945 bevrijden troffen zij 60.000 nog levende gevangenen aan, van wie velen doodziek en totaal uitgeput waren. Van hen overleden alsnog 13.000 aan ziekten of uitputting. Nadat het kamp bevrijd werd, zetten de geallieerden alles op alles om een rechtvaardige straf voor de staf van Bergen-Belsen.

Elf personen die in het kamp werkzaam waren geweest, kregen de doodstraf voor hun misdaden, via ophanging. De meer bekende terdoodveroordeelden waren Josef Kramer, Fritz Klein, Irma Grese en Franz Hössler. Voorts spraken de geallieerden gevangenisstraffen uit van 1-15 jaar, terwijl acht betrokkenen vrijgesproken werden.

~ Enne Koops

Lees ook: Bergen-Belsen: “Een stad van de levende doden”

- ad -

Enkele foto’s uit het boek:

7) Lik op stuk foto1 p139

- advertentie-

Kampbewaker in Bergen Belsen
Kampbewaker in Bergen Belsen
Kast van een SS'er in Bergen-Belsen
Kast van een SS’er in Bergen-Belsen

4) Verbrandingsoven Bergen Belsen p109

- advertentie -

5) Chaos in het kamp

6) Bergen Belsen kort na bevrijding

- ad -

Bekijk dit boek bij:

Bestel dit boek bij de Historiek Geschiedeniswinkel


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las