Ontwikkeling ‘grote katten’ anders dan gedacht

1 minuut leestijd

Tijger
Uit een nieuwe studie blijkt dat tijgers vermoedelijk minder verwant zijn aan leeuwen, luipaarden en jaguars dan aanvankelijk gedacht.

Hoewel al lang duidelijk is dat de ‘grote katten’ als de leeuw en de tijger vrij veel overeenkomsten hebben, blijken ze toch niet zo verwant aan elkaar als gedacht. Lang werd namelijk gedacht dat alle grote katachtigen ongeveer tegelijkertijd uit een gemeenschappelijke voorouder ontstonden. De tijger blijkt echter al op aarde te hebben gelopen toen leeuwen, luipaarden en jaguars nog als unieke soort nog niet bestonden.

De BBC zond onlangs een serie uit over de tijger en over wat deze dieren bedreigd. Onderzoekers Brian Davis, Gang Li and professor William Murphy vergeleken in opdracht van de BBC mitochondriaal DNA van de verschillende katachtigen en kwamen tot opmerkelijke inzichten.

Sneeuwpanter

Volgens de onderzoekers zijn leeuwen, luipaarden en jaguars het meest aan elkaar verwant. Zo’n 4,3 en 3,8 miljoen splitste de voorouder van deze katachtigen zich af van de andere katachtigen. Tussen de 3,6 en 2,5 miljoen jaar geleden werd de jaguar ‘geboren’. Leeuwen en luipaarden zouden ongeveer tussen de 3,1 en 1,95 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

De tijger liep volgens de onderzoekers eerder rond dan bijvoorbeeld de leeuw. De wetenschappers stellen dat deze katachtige zich ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden ontwikkelde tot een unieke soort. De tijger en de sneeuwpanter zouden dezelfde voorouder hebben en daarmee ‘zustersoorten’ zijn.

De voorouder van de tijger en sneeuwpanter en de voorouder van de leeuw, leeuw, luipaarden en jaguars waren wel weer verwant aan elkaar. De katachtigen blijven dus familie, maar dus niet zo nauw als gedacht. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Molecular Phylogenetics and Evolution

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×