‘Oorlogsmisdadiger Michael Karkoc te zwak voor proces’

De 96-jarige oud-SS’er Michael Karkoc uit Amerika hoeft zich niet voor het gerecht te verantwoorden voor daden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog beging. Het Duitse Openbaar Ministerie is namelijk van mening dat hij daarvoor te zwak is.

Michael Karkoc werd geboren in de Oekraïne. Tijdens de oorlog zou hij daar een bataljon hebben geleid dat, mede ondersteund en georganiseerd door de SS, hele dorpen platbrandde en inwoners, waaronder vrouwen en kinderen, vermoordde. De zaak kwam in 2013 in het nieuws door een artikel van de Associated Press. Het persbureau ontdekte dat Karkoc na de oorlog naar Amerika was uitgeweken en op dat moment in Minneapolis verbleef.

Het Duitse Openbaar Ministerie nam de zaak daarop in onderzoek. Na een uitgebreid rapport van de artsen van de Karkoc concludeert men nu echter dat de verdachte te zwak is voor een rechtszaak. Er loopt nog wel een Pools onderzoek tegen hem en Karkoc kan eventueel nog uitgezet worden door de Verenigde Staten, omdat hij in 1949 op zijn immigratieformulier zijn betrokkenheid bij het nazi-regime heeft verzwegen.

Zijn familie ontkent overigens dat Karkoc betrokken was bij oorlogsmisdaden.

- advertentie -

Oskar Groening

Eerder deze maand werd de voormalige SS-bewaker Oskar Gröning (94) nog veroordeeld tot 4 jaar cel, nadat hij schuldig was bevonden aan hulp bij de moord op zeker 300.000 Joden in Auschwitz.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: