In Frankrijk is ophef ontstaan over een nieuwe afbeelding van Marianne, het nationale symbool van het land.
President François Hollande onthulde zondag een nieuwe postzegel met daarop een afbeelding van Marianne. Een van de ontwerpers heeft nu echter laten weten dat hij zich bij het maken van de afbeelding vooral liet inspireren door Inna Sjevtsjenko, een controversiële activiste uit de Oekraïene.
Deze Sjevtsjenko kwam vorig jaar in het nieuws nadat ze een kruisbeeld had afgezaagd. Ze is lid van de vrouwenbeweging Femen. Leden van deze feministische protestgroep demonstreren doorgaans met ontblote borsten. Nadat Sjevtsjenko het kruisbeeld had afgezaagd kreeg ze politiek asiel in Frankrijk.
Sommige Fransen zijn er niet blij mee dat de nieuwe afbeelding van hét nationale symbool is gebaseerd op deze activiste. Zij vinden dat ze zich schuldig heeft gemaakt aan heiligschennis. Een centrumrechtse partij heeft inmiddels al opgeroepen de zegel te boycotten.
Franse revolutie
Ten tijd van de Franse revolutie doken er geregeld beelden op van vrouwen die symbool stonden voor ‘de vrijheid’ en ‘de rede’. Sinds 1792 is Marianne, een vrouw met een frygische muts, het symbool van de Franse staat. In Frankrijk werd ze onder meer afgebeeld op munten, emblemen en postzegels.
Ze is ook te zien op een beroemd schilderij van Eugène Delacroix: De Vrijheid leidt het volk (La Liberté guidant le peuple). Op dit doek staat Marianne symbool voor de vrijheid. Ze is overigens met ontblote borsten op dit werk te zien. Het zou dus best kunnen dat de vrouwen van Femen zich op hun beurt hebben laten inspireren door deze Marianne.