Het bestuur van de Stichting Werkgroep Herkenning heeft de Nederlandse regering gevraagd excuses aan te bieden voor de behandeling van ‘moffenmeiden’ in Nederland. Eerder deze maand bood de Noorse regering al officieel excuses aan voor de na-oorlogse behandeling van vrouwen en meisjes die tijdens de oorlog een relatie aanknoopten met Duitse soldaten.
De premier van Noorwegen, Erna Solberg, stond tijdens de zeventigjarige herdenking van het VN-verdrag inzake de Universele Rechten van de Mens stil bij de behandeling van Noorse vrouwen die gedurende de oorlog een relatie hadden met Duitse militairen. Solberg concludeerde dat haar land zich na de oorlog niet hield aan het grondrecht dat niemand gestraft mag worden zonder rechterlijk oordeel en bood daarvoor excuses aan. In Noorwegen werden vrouwen na de oorlog opgepakt, zonder proces geïnterneerd en geweerd uit bepaalde banen of delen van het maatschappelijke leven. Vrouwen die tijdens de oorlog met een Duitser trouwden, verloren zelfs met terugwerkende kracht hun Noorse nationaliteit en werden het land uitgezet.
In een brief aan premier Rutte schrijft Stichting Werkgroep Herkenning:
“Ook in Nederland zijn vrouwen en meisjes die een relatie hadden met een Duitse militair aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vanwege deze relatie ernstig vernederd, verkracht en vastgezet, onder meer door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, die de Nederlandse staat vertegenwoordigden.”
In meer dan honderd steden en dorpen zouden vrouwen “met medeweten van de overheid” zijn kaalgeschoren en aan “verregaande vernederingen” zijn onderworpen. Volgens de stichting heeft de Nederlandse staat destijds niet verhinderd dat deze groep vrouwen werd aangepakt en dat mensenrechten geschonden werden.
“Er is alle reden om, net als de Noorse regering, hiervoor excuses aan te bieden.”
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid en Welzijn heeft aangegeven bereid te zijn met de stichting te willen praten.
Lees ook: Excuses Noorwegen voor behandeling “moffenmeiden”
…en: De verborgen oorlog: kinderen van Duitse militairen
Ook interessant: ‘Moffenkinderen’: onwetendheid, afwijzing en schaamte