Dark
Light

Ellen Eliel-Wallach, als kind op de vlucht

Auteur:
1 minuut leestijd

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Aankomende zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Ellen Eliel-Wallach zal dan vertellen hoe ze als twaalfjarig meisje uit Duitsland moest vluchten en uiteindelijk in een nazi-kamp terecht kwam.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden.


Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek. Het herinneringscentrum over Ellen Eliel-Wallach:

Ellen Eliel-Wallach (Düsseldorf, 1928) groeide op in Düsseldorf en maakte als jong meisje van dichtbij de veranderingen in dat land mee. Zo mocht Ellen in 1936 als gevolg van de anti-Joodse maatregelen niet langer naar haar eigen openbare school en volgde verplicht onderwijs op een Joodse privéschool.  Een aantal tekeningen die ze daar maakte zijn bewaard gebleven en die zal ze ook tijdens haar vertelling laten zien.

Haar schoolperiode in nazi-Duitsland is het begin van een turbulente geschiedenis; ze maakt in Keulen de Reichskristallnacht mee en vlucht met haar ouders in december 1939 naar Nederland. Ellen komt uiteindelijk samen met haar vader en moeder in Amsterdam bij familie aan. Ze verblijft op verschillende plaatsen en krijgt ook hier met de anti-Joodse maatregelen te maken.

Nadat  het gezin Wallach eind 1942 in Arnhem wordt opgepakt , komt Ellen via kamp Westerbork en Bergen-Belsen in Theresienstadt terecht. Ze  is dan inmiddels 16 jaar en zorgt voor de baby’s terwijl de moeders aan het werk zijn. Haar verblijf duurt daar niet lang; de treinen vertrekken opnieuw. Ellen ziet haar vader weggaan en gaat zelf op transport naar Auschwitz-Birkenau.  Uiteindelijk komt ze terecht in Linz (Oostenrijk) waar ze wordt bevrijd. 26 juni 1945 komt Ellen na een lange reis in Nederland aan.

De lezing van Ellen Eliel-Wallach in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 28 oktober om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

×