Oud-dictator Noriega terug naar Panama

Mugshot van Noriega Moreno, 1990
Oud-dictator Manuel Noriega Moreno keert aankomende zondag terug in Panama. De afgelopen twintig jaar verbleef hij in gevangenissen in de Verenigde Staten en Frankrijk.

In zijn geboorteland wacht hem ook de gevangenis. Hij moet er nog een celstraf van twintig jaar uitzitten voor misdaden die ten tijde van zijn bewind in Panama werden gepleegd. Eerder zat de oud-dictator al twintig jaar in de VS in de cel voor drugshandel. De afgelopen jaren zat hij in Frankrijk gevangen voor het witwassen van geld.

Frankrijk besloot in augustus om de inmiddels 77-jarige oud-dictator uit te leveren aan Panama. Noriega zag dit zelf niet erg zitten en ging tegen het besluit in beroep. Twee weken geleden werd dit beroep echter afgewezen.

- advertentie -Frankrijk heeft inmiddels bekendgemaakt dat Noriega aankomende zondag uitgeleverd zal worden aan Panama. Daar werd hij eerder bij verstek veroordeeld voor onder meer corruptie en moord.

Manuel Noriega werd in februari 1938 geboren in Panama-Stad. Hij volgde zijn militaire opleiding in Peru en de Verenigde Staten. In 1969 speelde hij een grote rol bij het neerslaan van een staatsgreep tegen de toenmalige Panamees machthebber: generaal Omar Torrijos Herrera.

Twee jaar later werd Noriega hoofd van de militaire inlichtingendienst. Toen generaal Herrera in 1981 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam, werd Noriega de feitelijke machthebber in Panama. In 1983 werd hij ook bevelhebber van de Nationale Garde, toen al de Panamese Defensiekrachten genoemd. Noriega werd zelf nooit president. Hij benoemde zelfstandig presidenten die als stromannen functioneerden.


Noriega kort na zijn arrestatie in 1990 – Foto: United States Air Force

Noriega was aanvankelijk een bondgenoot van de Verenigde Staten en werkte nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Toen hij als leider van Panama ging samenwerken met drugshandelaren veranderde dit. De regering van de VS steunde mede hierdoor vanaf 1987 de Panamese oppositie die riep om het aftreden van Noriega. Onder het bewind van Noriega werd Panama een land waar drugshandel en het witwassen van geld aan de orde van de dag waren.

- advertentie -

De Verenigde Staten besloten uiteindelijk met harde hand een eind te maken aan het bewind van Noriega. Op bevel van president George W. Bush werd Noriega eind 1989 na een invasie aan de kant gezet. Nadat de dictator zich overgegeven had aan Amerikaanse militairen werd hij overgebracht naar Miami waar hij vastgehouden werd op beschuldiging van betrokkenheid bij de handel in cocaïne en het witwassen van geld. Hij werd uiteindelijk tot zeventien jaar cel veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij drugshandel. Enkele jaren geleden zat de straf van Noriega er officieel op, maar de oud-dictator wilde in de gevangenis in Florida blijven om uitlevering aan Frankrijk te voorkomen. In 2010 werd hij uiteindelijk toch aan dat land uitgeleverd.

Frankrijk levert de oud-dictator zondag dus uit aan Panama.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: