Dark
Light

Overstag gaan – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Oud zeilschip
Oud zeilschip (CC0 - pixabay - ArtTower)

Wie overstag gaat, verandert van mening of positie. Een persoon kan bijvoorbeeld na lang aandringen besluiten een compleet ander standpunt in te nemen of iets doen wat hij of zij aanvankelijk helemaal niet van plan was. We danken de uitdrukking ‘overstag gaan’, die nog geregeld wordt gebruikt, aan de scheepvaart.

In een zeilboot kan je namelijk letterlijk overstag gaan. Dit houdt dan in dat het schip op de andere zijde komt te liggen. Hiervoor wordt het roer omgegooid zodat de wind vanaf de andere kant in de zeilen valt. De stag zelf is het touw dat de mast naar voren houdt. Wanneer men op het water overstag gaat, zegt men ook wel eens dat men door de wind gaat.

In figuurlijke zin ging de zegswijze ‘overstag gaan’ uiteindelijk staan voor ‘van mening veranderen’ of een ‘draai nemen’. Net als het schip op het water neemt iemand dus een andere positie in. Onze taal kent nog veel meer uitdrukkingen uit de scheepvaart. Zie voor een beknopt overzicht deze pagina.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×