‘Paleis op de Dam in 2020 weer stadhuis’

1 minuut leestijd
Het Paleis op de Dam, gebouwd op tienduizend heipalen afkomstig uit de Zweedse wouden (ca. 1670 - Gerrit Adriaenszoon Berckheyde)
Schilderij van het Paleis op de Dam – ca. 1670, Gerrit Adriaensz. Berckheyde

Als het aan de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest ligt, wordt het Paleis op de Dam weer het stadhuis van de hoofdstad.

De wethouder ruimtelijke ordening schrijft dat in het vandaag verschenen boek Meer Amsterdam. Van Poelgeest neemt de lezers in dit boek mee op een stadswandeling door het Amsterdam van 2020.

Als het aan de wethouder ligt rijden er rond die tijd elektrische scooters door de stad, heeft Amsterdam een levendig Wallengebied en lijkt de Noordelijke oever van het IJ op de Seine. Het stadhuis moet in 2020 weer gevestigd zijn in het Paleis op de Dam. Van Poelgeest overhandigt zijn boek vandaag aan Femke Halsema.

Stadhuis – Paleis

Het Paleis op de Dam dateert uit de zeventiende eeuw en werd ontworpen door architect Jacob van Campen (1596-1657). Het werd gebouwd als stadhuis. Lange tijd bleef het monumentale gebouw het stadhuis van Amsterdam. In 1808 kreeg koning Lodewijk Napoleon het gebouw echter aangeboden als paleis. Vijf jaar later gaf koning Willem I het paleis terug als stadhuis. Het stadsbestuur zag in die tijd echter weinig in een nieuwe verhuizing en bleef zitten waar het zat. Sinds 1815 is het Paleis op de Dam officieel het Koninklijk Paleis van het Nederlandse koningshuis.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×