Pauselijk zegel uit 13e eeuw gevonden in Haren

Bulla zat aan brief van paus Gregorius IX
1 minuut leestijd
Pauselijk zegel uit 13e eeuw gevonden in Haren (Groninger Landschap)
Pauselijk zegel uit 13e eeuw gevonden in Haren (Groninger Landschap)

Op het kloosterterrein Yesse in Haren (Groningen) is een pauselijk zegel uit de dertiende eeuw gevonden. Volgens archeologen moet het zegel aan een brief van paus Gregorius IX moet hebben gezeten. Dat meldt het Groninger Landschap.

De logen zegel, een zogenaamde bulla, is gevonden door Stijn Arnoldussen van het Groninger Instituut voor Archeologie. Hij spreekt van:

“… een absolute topvondst, zeker voor mij persoonlijk, maar ook voor deze vindplaats”.

Bulla’s werden bevestigd aan brieven die vanuit het Vaticaan naar alle delen van de christelijke wereld werden verzonden. Het aantreffen van een pauselijk zegel is altijd bijzonder, maar volgens Arnoldussen is een brief van paus Gregorius met name belangrijk omdat deze uit de beginfase van Klooster Yesse moet dateren.

“Klooster Yesse was een Cisterciënzer vrouwenklooster dat opgericht werd rond 1215. Paus Gregorius de 9e regeerde tot 1241. We hebben dus post die door de eerste generatie nonnen van Yesse moet zijn gelezen”

De vinder noemt het fascinerend dat een nieuw gesticht klooster op 1300 kilometer van Rome direct in contact stond met het Vaticaan. De bulla heeft een diameter van circa vier centimeter. Aan de voorzijde van het loodzegel staat de naam van de afzender: GRE / GORIVS / PP VIIII. Op de achterzijde staan portretten van St. Paulus (als heilige Apostel) en St. Petrus (als heilige bisschop) afgebeeld.

Serviesgoed

Gegorius IX
Gegorius IX
Het pauselijke zegel is aangetroffen bij een leeropgraving voor eerstejaars studenten archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Van het klooster Yesse is bovengronds niets meer te zien. De archeologiestudenten moesten daarom tussen de 30 en 90 centimeter diep graven voor er weer grondlagen en vondsten uit de kloosterperiode ‘boven kwamen’. Bij de opgraving zijn naast fragmenten van de kloostergebouwen ook resten van het serviesgoed (roodbakkend aardewerk en steengoed uit het Duitse Rijnland) aangetroffen. Verder komen er voorwerpen aan het licht die de dagelijkse kledij en taken van de nonnen representeren.

Lees ook: Schandelijke kus op achterwerk (1233)
Boek: Heilige vaders – Het verhaal van de pausen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×