Prehistorische grotwoningen blootgelegd in China

1 minuut leestijd

Vaas uit de Yangshao-cultuur
Vaas uit de Yangshao-cultuur

In het noordwesten van China hebben archeologen zeventien grotwoningen en pottenbakkerswerkplaatsen van ongeveer 5.500 jaar oud blootgelegd.

Het zijn de oudste door mensen gemaakte huizen en werkplaatsen die ooit in China gevonden zijn. De opgravingen vonden plaats bij een klif langs de rivier de Jinghe en duurden vier jaar. Volgens Chinese media werden de huizen en werkplaatsen gebouwd tussen 3500 en 3000 voor Christus en behoren ze tot de Neolithische Yangshao-cultuur. Een cultuur die bekend staat om haar versierde rode aardewerken potten.

De grotwoningenen hadden ieder een afmeting van ongeveer tien vierkante meter en bevatten twee kamers. EĆ©n van de kamers is uitgehouwen in de klif en de ander werd aangebouwd, waarschijnlijk met hout en modder.

De archeologen van het Shaanxi Archeologie Instituut vonden in de omgeving van de grotwoningen en pottenbakkerswerkplaatsen verschillende ovens, opslagplaatsen en gereedschap. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat de mensen die in het dorp woonden gezamenlijk gespecialiseerd waren in het fabriceren van aardewerk.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×