In het noordwesten van China hebben archeologen zeventien grotwoningen en pottenbakkerswerkplaatsen van ongeveer 5.500 jaar oud blootgelegd.
Het zijn de oudste door mensen gemaakte huizen en werkplaatsen die ooit in China gevonden zijn. De opgravingen vonden plaats bij een klif langs de rivier de Jinghe en duurden vier jaar. Volgens Chinese media werden de huizen en werkplaatsen gebouwd tussen 3500 en 3000 voor Christus en behoren ze tot de Neolithische Yangshao-cultuur. Een cultuur die bekend staat om haar versierde rode aardewerken potten.
De grotwoningenen hadden ieder een afmeting van ongeveer tien vierkante meter en bevatten twee kamers. EĆ©n van de kamers is uitgehouwen in de klif en de ander werd aangebouwd, waarschijnlijk met hout en modder.
De archeologen van het Shaanxi Archeologie Instituut vonden in de omgeving van de grotwoningen en pottenbakkerswerkplaatsen verschillende ovens, opslagplaatsen en gereedschap. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat de mensen die in het dorp woonden gezamenlijk gespecialiseerd waren in het fabriceren van aardewerk.
- Archaeologists unearth earliest man-made cave houses
- Abonneer je op de nieuwsbrief van Historiek.net