Protest tegen standbeeld voor antisemitische minister Hongarije

In Hongarije zijn plannen om een standbeeld op te richten voor Bálint Hóman, een politicus die tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de nazi’s. Lang niet alle Hongaren zijn blij met dit besluit. Een protestbijeenkomst werd afgelopen week ook bijgewoond door enkele Amerikaanse diplomaten.

Bálint Hóman
Bálint Hóman
Het plan om een levensgroot bronzen beeld op te richten voor de politicus komt van een particuliere stichting. Zij vinden dat er ook aandacht mag zijn voor de goede daden van Hóman, die ook naam maakte als historicus en onderwijshervormer. Het beeld moet verrijzen in Székesfehérvár, een stad zo’n vijftig kilometer ten zuidwesten van Boedapest. De onthulling staat gepland voor 29 december, de 130ste geboortedag van de politicus. De burgemeester van Székesfehérvár heeft zijn steun voor het beeld inmiddels ingetrokken. De stad had ook 45.000 euro beschikbaar gesteld, maar zou dat geld nu terug willen.

De Joodse gemeenschap in Hongarije heeft de overheid gevraagd een stokje te steken voor de plannen.

Als minister voerde Hóman in de jaren dertig antisemitische wetgeving in. Tijdens de oorlog riep hij om de deportatie van Joden. Na de Tweede Wereldoorlog werd Bálint Hóman veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Niet vanwege zijn anti-Joodse daden, maar omdat hij in 1941 de oorlogsverklaring aan de Sovjet-Unie had gesteund. Hij overleed in 1951 in gevangenschap. Eerder dit jaar werd Hóman gerehabiliteerd.

- advertentie -

Bálint Hóman behoorde tijdens de oorlog tot de zogenaamde Pijlkruispartij. De nazi’s vermoorden met de hulp van deze partij zo’n 565.000 Hongaarse Joden. Niet al die Joden werden eerst overgebracht naar vernietigingskampen. Duizenden Joden werden tijdens pogroms door Pijlkruisers langs de oever van de Donau gefusilleerd.

De Amerikaanse regering heeft laten weten geschokt te zijn door de plannen om een standbeeld op te richten voor Hóman.

Boek: Geschiedenis van Hongarije

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: