Dark
Light

Publieke opinie tijdens de jaren ’30 en ’40 op Twitter

Auteur:
3 minuten leestijd
Historical Opinion - @HistOpinion
Historical Opinion - @HistOpinion

Historical Opinion - @HistOpinion
Historical Opinion – @HistOpinion
“Als je moet kiezen welke dictator je voorkeur heeft, Mussolini, Stalin of Hitler, wie kies je dan?” Deze vraag werd in oktober 1938 door het American Institute of Public Opinion aan een representatieve groep Amerikanen gesteld. 42% koos voor de Italiaanse dictator Mussolini en 27% voor zijn Russische evenknie Stalin. Met 10% was Hitler minst favoriet, terwijl de Tweede Wereldoorlog nog geeneens begonnen was.

Historical Opinion - @HistOpinion
Historical Opinion – @HistOpinion
Deze enquêtevraag en vele anderen worden in mooie diagrammen weergegeven in het Twitter-account @HistOpinion, dat beheerd wordt door de Amerikaanse historicus Peter A. Shulman. De informatie is hoofdzakelijk afkomstig van polls van Public Opinion Surveys uit 1935-1946 en Hadley Cantril’s Public Opinion uit 1935 tot 1946. Behalve Amerikaanse opinies zijn ook peilingen met onder meer Canadese, Italiaanse en Britse deelnemers opgenomen. De onderwerpen zijn zeer divers van aard: behalve naar politieke en economische kwesties werd de geënquêteerden ook gevraagd naar persoonlijke onderwerpen, zoals opvoeding en religie.

Verraderlijke Japanners

Op 15 juli 1942 werd Amerikanen bijvoorbeeld gevraagd om Japanners te beoordelen aan de hand van meerdere keuzeopties. Toen de vraag gesteld werd lag de Japanse aanval op de Amerikaanse marinehaven Pearl Harbor nog vers in het geheugen en vochten Amerikaanse soldaten bittere gevechten in de Pacific. Het ligt dan ook voor de hand dat de Amerikanen niet bepaald waarderende woorden over hadden voor hun vijand. 73% vond Japanners verraderlijk, 63% sluw en 56% wreed. Het harde werken van de Japanners werd daarentegen wel door 39% geprezen, terwijl slechts 3% hen beschreef als lui. Diezelfde vraag werd ook gesteld over de Duitsers met wie de Amerikanen eveneens in oorlog waren. De uitslag is min of meer vergelijkbaar: 67% vond de Duitsers oorlogszuchtig, 62% hardwerkend en 57% wreed.

Op 11 december 1946 werd Amerikanen gevraagd of ze het een goed idee vonden dat Duitse wetenschappers naar de Verenigde Staten gehaald werden om daar samen te werken met hun Amerikaanse collega’s. Opvallend is hier het verschil in antwoord tussen hoogopgeleide en laagopgeleide deelnemers aan de enquête. 60% van de universitair opgeleiden vond het een goed idee, terwijl 59% van de laagopgeleiden het juist een slecht idee vond. Nog steeds is het besluit van de Amerikaanse overheid om de Duitse raketgeleerde Wernher von Braun en andere nazi-wetenschappers naar de Verenigde Staten te halen omstreden.

Praten met de doden

Behalve ernstige onderwerpen, zijn ook meerdere polls over persoonlijke of triviale feiten opgenomen. Volgens een poll van maart 1940 geloofde 6% van de Britten dat het mogelijk is om met de doden te spreken. 91% van de Amerikanen in het zuiden geloofde in een leven na de dood, vergeleken met 63% aan de westkust, zo blijkt uit een poll van 15 november 1945. 57% van de mannelijke Highschoolstudenten vond gevoel voor humor de belangrijkste eigenschap van hun toekomstige vrouw. Vrouwen legden de lat voor hun toekomstige echtgenoot hoger: 82,1% van de vrouwelijke Highschoolstudenten vond ambitie het belangrijkst, aldus een poll uit december 1942.

Sommige polluitslagen zijn veelzeggend over de tijdsgeest. Meer dan 90% van de blanke Highschoolstudenten vond bijvoorbeeld een huwelijkspartner van Afro-Amerikaanse afkomst het minst geschikt als huwelijkspartner, aldus een poll uit november 1942. Van de blanke Amerikanen die in mei 1944 geënquêteerd werden, was 31% van mening dat er verschil is tussen het bloed van blanken en zwarten. Overigens was 17% van de zwarte deelnemers aan de enquête diezelfde mening toegedaan. In mei 1946 vond 49% van de blanke Amerikaanse geënquêteerden dat ze meer recht hadden op een baan dan zwarten. 92% van de zwarte deelnemers aan diezelfde enquête was van mening dat zwarten op de arbeidsmarkt evenveel rechten als blanken zouden moeten hebben.

Bovenstaande opiniepeilingen en nog veel meer andere zijn op Twitter te volgen via @HistOpinion. Elke dag worden enkele polls en nieuwe uitslagen geplaatst. Om de diagrammen te bekijken is het niet nodig om zelf een Twitter-account te hebben.

~ Kevin Prenger

Kevin Prenger (1980) is hoofdredacteur artikelen van TracesOfWar.nl. Zijn aandacht gaat vooral uit naar de 20ste eeuw, in het bijzonder de geschiedenis van de Holocaust en nazi-Duitsland. In 2015 publiceerde hij het boek Oorlogszone Zoo, over de geschiedenis van de Berlijnse dierentuin tijdens de naziperiode en de Tweede Wereldoorlog. Verschillende boeken over minder bekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog volgden: De boodschapper uit de hel, Een rechter in Auschwitz, Het masker van de massamoordenaar, Kerstmis onder vuur en Kolberg. In 2021 verscheen zijn boek Meer dan alleen Auschwitz, gevolgd door In de schaduw van Schindler in 2022. Momenteel werkt hij aan een boek over onderwijs en indoctrinatie van de jeugd in nazi-Duitsland. Zie ook zijn website of X-account.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×