Dark
Light

PVV-politica plaatst foto van bewerkt WOII-monument

Auteur:
1 minuut leestijd
Twitterheader van Fleur Agema
Twitterheader van Fleur Agema

Fleur Agema, de nummer twee van de PVV, plaatste deze week bovenaan haar Twitterprofieleen bewerkte afbeelding van een bekend oorlogsmonument met daarop een tekst van dichter en verzetsman H.M. van Randwijk. De foto viel niet bij iedereen in goede aarde.

De oorspronkelijke tekst op het monument luidt:

“Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

Om uiting te geven aan haar afkeer van de islam, plaatste Agema een afbeelding waarop de tekst is veranderd in:

“Een volk dat voor korannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.”

Het oorlogsmonument staat in het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam, op de plek waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen verzetsleden werden gefusilleerd. De foto met daarop de aangepaste tekst, kwam Agema op veel kritiek te staan via Twitter. De politica heeft de foto inmiddels vervangen door een afbeelding van het originele monument. Via Twitter schrijft Agema hierover:

Monument aan het Weteringplantsoen
Monument aan het Weteringplantsoen – cc

Geert Wilders

In 2008 werd de tekst van het monument door onbekenden aangepast op dezelfde manier als op de foto van Agema was te zien. Korte tijd later liet PVV-leider Geert Wilders zich tijdens een Kamer-debat over zijn film Fitna lovend over die actie uit:

“Gelukkig zijn er in Nederland nog heel veel mensen die de capitulatie niet willen tekenen. Ik put moed uit hun verzet, bijvoorbeeld van de landgenoten die ’s nachts het monument van Van Randwijk in Amsterdam tijdelijk aanpasten. Even stond daar de tekst: “Een volk dat voor korannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen. Dan dooft het licht.”

×