Dark
Light

Raad van State: Tuin Museum Geelvinck mag open blijven

1 minuut leestijd

Zijaanzicht van de tuin van Museum Geelvinck – Foto: CC/Marion Golsteijn
Museum Geelvinck in Amsterdam kan bezoekers blijven ontvangen in de museumtuin. De Raad van State heeft dat woensdag bepaald. De uitspraak is ook goed nieuws voor andere grachtenmusea met een zogenaamde keurtuin.

Museum Geelvinck ligt al langere tijd overhoop met een buurbrouw die niet blij is met de publieksingang in de tuin en de tentoonstellingen in het koetshuis van het museum. Museum Geelvinck:


Museum Geelvinck

Zij valt onder meer onze bezoekers en vrijwilligers lastig, heeft onrechtmatig delen van onze groenwand met klimop weggeknipt, enzovoort. Onze pogingen tot bemiddeling en apaiserende maatregelen hielpen spijtiggenoeg niet. De buurvrouw had het Stadsdeel Centrum gevraagd om ons te verbieden nog langer bezoekers door de tuin te laten lopen. Dat zou het einde van ons museum hebben betekend, omdat dan een derde van ons museum, inclusief onze publieksingang, gesloten zou moeten worden.

Stadsdeel Centrum wees het verzoek van de buurvrouw eerder al af. De buurvrouw ging echter in beroep. Uiteindelijk heeft de Raad van State nu dus bepaald dat het stadsdeel het verzoek terecht heeft afgewezen. Museum Geelvinck kan gewoon bezoekers blijven toelaten in zijn tuin.

De uitspraak is ook goed nieuws voor andere grachtenmusea met een zogenaamde keurtuin zoals Museum Van Loon, het Bijbelsmuseum, Museum Willet-Holyhuysen, de Hermitage Amsterdam en het Tassenmuseum. Museum Geelvinck:

Die museum hadden hun tuinen anders ook voor bezoekers hebben moeten afsluiten. Het is juist belangrijk dat bezoekers, zoals bij ons, de historische ensembles van hoofdhuis, tuin en koets- of tuinhuis in volle glorie kunnen ondergaan en zo een beeld verkrijgen van dit werelderfgoed.

De tuin van Museum Geelvinck is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van het museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×