Dark
Light

Rembrandts uit Russische Hermitage komen naar Amsterdam

Hollandse Meesters uit de Hermitage – Oogappels van de tsaren
Auteur:
1 minuut leestijd
Rembrandt van Rijn, Flora, 1634 (detail) © State Hermitage Museum, St Petersburg
Rembrandt van Rijn, Flora, 1634 (detail) © State Hermitage Museum, St Petersburg

Voor een grote tentoonstelling over Hollandse Meesters komen dit najaar 63 meesterwerken uit de beroemde verzameling van de Hermitage in Sint-Petersburg naar Amsterdam. Bijzonder is dat ook zes schilderijen van Rembrandt uitgeleend worden aan de Amsterdamse dependance van de Hermitage.

Dat de Hollandse meesters naar Nederland komen is opvallend. Toen de Hermitage in Amsterdam jaren geleden de deuren opende, waren verschillende musea bang voor extra concurrentie. De Hermitage liet toen echter weten deze musea niet voor de voeten te lopen. Er was een soort akkoord dat de Hermitage géén Hollandse meesters zou laten zien.

Naast de zes werken van Rembrandt zullen in de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren ook schilderijen van Gerrit Adriaensz. Berckheyde, Ferdinand Bol, Gerard ter Borch, Gerard Dou, Govert Flinck, Jan van Goyen, Frans Hals, Pieter Lastman, Gabriël Metsu, Paulus Potter, Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Joachim Wtewael te bewonderen zijn. De Hermitage:

“Het wordt een feest van herkenning en ontdekking. De bloeiperiode tussen 1650 en 1670 komt met 37 werken ruim aan bod. Naast wereldberoemde schilderijen, bevat de tentoonstelling ook werken van tegenwoordig minder bekende schilders, zoals Willem Drost, Jacob Duck, Pieter Janssens Elinga, Arent de Gelder en Emanuel de Witte, die niettemin zeer indrukwekkend te noemen zijn.”

Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van een man, 1661. © State Hermitage Museum, St Petersburg
Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van een man, 1661. © State Hermitage Museum, St Petersburg

Kunstminnende tsaren

De tentoonstelling vertelt over de liefde voor de Hollandse Meesters van de tsaren en over de handel in de kunstwerken. Peter de Grote verwierf zijn eerste Rembrandt al op 25-jarige leeftijd en mag zich daarmee tot de vroege verzamelaars van Hollandse Meesters rekenen. Hij begon nog voordat verzamelaars in andere landen met het virus besmet raakten. Catharina de Grote en ook vele privéverzamelaars legden grote collecties aan in de achttiende eeuw, haar opvolgers uit de negentiende eeuw bleven dit deel van de collectie uitbreiden. Zo zetten zij de internationale trend in de waardering voor Rembrandt en zijn tijdgenoten voort.

Hollandse Meesters uit de Hermitage is te zien vanaf zaterdag 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018 in de Keizersvleugel van de Hermitage Amsterdam.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×