In het noorden van Kenia zijn ongeveer twee miljoen jaar oude beenderen van onder meer krokodillen en schildpadden gevonden. Het lijkt er sterk op dat de dieren werden geslacht en gegeten door vroege mensen. Onderzoekers van de universiteit van Kaapstad hebben dat bekendgemaakt.
De wetenschappers denken in Kenia het vroegste bewijs te hebben gevonden van de vleesetende mens. In de omgeving van de site zijn echter geen menselijke resten gevonden. Toch gaan de wetenschappers er van uit dat de dieren werden gedood door mensen. Bij de botresten werden namelijk een groot aantal stenen gereedschappen gevonden. Deze zouden gebruikt zijn voor het slachten van de dieren. Daarnaast troffen de onderzoekers op de dierenbotten verschillende snijsporen aan.
De vondst is onder meer interessant omdat deze aantoont dat de oermens ongeveer twee miljoen jaar geleden al een gevarieerd dieet had. Wanneer de mens overging van herbivoor naar omnivoor is niet bekend, maar mogelijk vond deze verandering dus ongeveer twee miljoen jaar geleden plaats. Volgens de onderzoekers heeft het eten van reptielenvlees er mogelijk ook toe bijgedragen dat de hersenen van de mens groeiden. Het vlees van de bij water levende reptielen is rijk aan vet en bevat verschillende voedingsstoffen die kunnen zorgen voor een groei van de hersenen. Het dieet van de voorloper van soorten als de homo ergaster en homo erectus heeft dus mogelijk een grote rol gespeeld in de evolutie van de hersenen.
In totaal werden in Kenia overblijfselen van 48 diersoorten gevonden. Het gebied waar de vondst gedaan werd was vroeger zeer waterrijk. De onderzoekers hebben ook bewijs gevonden dat mensen op deze plek zoogdieren als oude neushoorns, nijlpaarden en antilopen slachtten.
Het onderzoek werd verricht door medewerkers van de universiteit van Kaapstad. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.