Rijksmuseum ontvangt verzameling sinoloog Robert van Gulik

2 minuten leestijd
Leeuwenzegel, ca. 1950, Schenking van de Erven Robert H. van Gulik
Leeuwenzegel, ca. 1950, Schenking van de Erven Robert H. van Gulik (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum ontvangt een verzameling werken van sinoloog en diplomaat Robert van Gulik uit handen van zijn familie. De schenking omvat vierenvijftig objecten, waaronder een collectie Chinese zegels, een dertien meter lange rol met zegelafdrukken, twee kalligrafieƫn en een schildering.

Robert van Gulik (1910-1967) trad na zijn studie sinologie in de diplomatieke dienst en bekleedde verschillende posten in China en Japan. Vandaag de dag is hij enige Europeaan die in China als literaat wordt erkend. Het Rijksmuseum:

“Hij was de belichaming van het Chinese ideaal van de ambtenaar-geleerde door het uitoefenen van kalligrafie, het spelen van het klassieke Chinese muziekinstrument Qin en het maken en verzamelen van kunst. Robert van Gulik stond ook bekend als wetenschapper met vele publicaties op zijn naam, van de paardencultuur in Tibet tot Chinese rolschilderingen; zijn interesses waren veelomvattend.”

Robert van Gulik met zijn kristallen Leeuwenzegel. Collectie Erven RH van Gulik
Robert van Gulik met zijn kristallen Leeuwenzegel. Collectie Erven RH van Gulik (Rijksmuseum Amsterdam)

Robert van Gulik had grote invloed op de sinologie, de Chinese kunstgeschiedenis en hedendaagse Chinese cultuur. Bij het grote publiek is hij vooral bekend geworden als schrijver van de reeks Rechter Tie-misdaadboeken.

Zegels

Wat betreft de schenking zijn volgens het Rijksmuseum vooral de vijftig zegels uniek. Een aantal hiervan is door Van Gulik zelf uitgesneden.

“Deze zijn van buitengewone kwaliteit en vormen een brug tussen Nederland en de Chinese cultuur. Voorbeelden van Chinese zegelsnijkunst zijn zeldzaam in Nederlandse museumverzamelingen.”

De onderzijde van de Leeuwenzegel, ca. 1950 - Schenking van de Erven Robert H. van Gulik
De onderzijde van de Leeuwenzegel, ca. 1950 – Schenking van de Erven Robert H. van Gulik (Rijksmuseum)
Zegelsnijkunst is naast kalligrafie, dichtkunst en schilderkunst een van de vier grote kunsten in China. Robert van Gulik had talent voor het snijden van zegels. De familie schenkt zijn gehele verzameling met een bijbehorende rol met zegelafdrukken. Op deze rol verzamelde Van Gulik tussen 1928 tot 1966 de afdrukken van zijn zegels en die van bevriende Chinese literaten en schilders. In enkele gevallen voegden zij daar een kalligrafie met een persoonlijke opdracht of een schildering aan toe.

“Hierdoor is een uniek tijdsdocument ontstaan dat samen met de zegels de essentie van literatenkunst laat zien: Yaji, het elegante samenkomen. Gebruikelijk onder literaten was het samenkomen en daarbij het waarderen en uitwisselen van elkaars kunstwerken.”

Het Rijksmuseum ontvangt ook twee kalligrafieĆ«n van Van Gulik’s hand, voorzien van afdrukken van zijn persoonlijke zegels. Uit zijn kunstverzameling schenkt de familie ook een rolschildering van Luo Mu (1622-1706) uit de laat 17de- vroeg 18de eeuw. Luo Mu was een in Jiangxi geboren schilder, dichter en prozaschrijver. Hij stond bekend om zijn landschappen, vooral bergen, en om wat later de JiangXi school zou worden genoemd.

Ook interessant: ā€œIn het spoor van Robert van Gulikā€
…en: Allard Pierson ontvangt bijzonder 18de-eeuws boek over China
Overzicht van boeken van Robert van Gulik

Robert van Gulik in zijn werkkamer. Collectie Erven RH van Gulik
Robert van Gulik in zijn werkkamer. Collectie Erven RH van Gulik (Rijksmuseum)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×