Rosalind Franklin (1920-1958) – Britse chemicus

1 minuut leestijd
Rosalind Franklin
Rosalind Franklin

Omdat het donderdag precies 93 jaar geleden is dat de Britse chemicus Rosalind Franklin werd geboren, heeft Google zijn standaard logo vervangen door een logo dat geheel in het teken staat van de beroemde wetenschapster.

Startpagina Google in teken chemicus Rosalind Franklin
In 1962 ontvingen de wetenschappers Francis Crick, James Watson en Maurice Wilkins een Nobelprijs voor de ontdekking van de structuur van DNA.

Als Rosalind Franklin nog had geleefd was zij mogelijk ook in aanmerking gekomen voor deze prijs. De Britse chemicus ontwikkelde namelijk zogenaamde röntgendiffractiefoto’s van DNA-materiaal. Ze toonde deze beelden later aan James Watson en die kreeg mede hierdoor een idee dat de structuur van DNA eruit moest zien als een dubbele helix.

James Watson bagatelliseerde de bijdrage van Rosalind Franklin later, maar er zijn ook verschillende wetenschappelijke artikelen verschenen waarin betoogd wordt dat het werk van de Britse chemicus wel degelijk van doorslaggevende betekenis was.

Rosalind Franklin werd op 25 juli 1920 geboren in Londen. Haar vader wilde aanvankelijk helemaal niet dat zijn dochter wetenschapster zou worden. Hij vond het niet gepast dat vrouwen hoger onderwijs volgden. Dat Franklin toch kon gaan studeren aan de Universiteit van Cambridge kwam mede door een tante die bereid was de studie te betalen.

Steenkool

In de Tweede Wereldoorlog studeerde Franklin af in de natuurwetenschappen met als specialisatie fysische chemie. Tijdens de oorlog onderzocht ze onder meer hoe het schaarse steenkool zo efficiënt mogelijk kon worden gebruikt.

In het logo dat Google donderdag heeft geplaatst is een afbeelding van Rosalind Franklin geplaatst. Centraal in de zogenaamde doodle staat de bijdrage van de chemicus aan de ontdekking van de structuur van DNA.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×