Dark
Light

Lady Nancy Astor, de eerste politica van Engeland

Auteur:
1 minuut leestijd
Lady Nancy Astor
Lady Nancy Astor

Als je bij Triviant de vraag ‘Wie was het eerste vrouwelijke parlementslid van Engeland?’ krijgt, zit je alleen goed als je ‘Lady Nancy Astor’ antwoordt.

Lady Nancy Astor
Lady Nancy Astor
Deze vrouw was een feministe van Amerikaanse komaf die namens de Conservatieve partij op 1 december 1919 lid werd van het Britse Lagerhuis. Tot 1945 bleef ze hier lid. Haar ruzies met Winston Churchill zijn beroemd.

Gif in de thee

Nancy Astor had het vaak niet erg op Winston Churchill en zei tijdens een debat eens: “Als ik uw vrouw was, zou ik gif in uw thee doen!” Churchill bewees echter onmiddellijk rap van tong te zijn. Zijn antwoord:

“Als ik uw man was, zou ik het opdrinken!”

Nancy zelf pareert de premier echter ook meer dan eens. Toen de politica haar zetel in het Lagerhuis innam, maakte Churchill overduidelijk dat hij vond dat vrouwen daar niet op hun plek waren. Hij zei:

“Ik vind het binnendringen van een vrouw in de House of Commons even gênant als wanneer ze plotseling mijn badkamer zou binnenkomen terwijl ik niets had om me mee te verdedigen, zelfs geen spons.”

De politica reageerde hierop gevat met de opmerking:

“Winston, je bent niet mooi genoeg om je over zoiets zorgen te maken.”

Tijdens haar maiden speech in het Lagerhuis pleitte Astor ervoor de verkoop van alcohol aan banden te leggen. Als politica zette ze zich verder onder meer in voor de rechten van de vrouw en voor de kinderbescherming. In de jaren dertig van de vorige eeuw bracht ze, samen met haar echtgenoot en de Ierse socialist en schrijver George Bernard Shaw, een bezoek aan Moskou. Tijdens een persoonlijk onderhoud met Sovjet-leider Jozef Stalin zou Astor toen gevraagd hebben waarom Stalin zoveel mensen had afgeslacht. Hoe de dictator hierop reageerde is niet helemaal duidelijk. Volgens een lezing gaf Stalin een ontwijkend antwoord. Volgens een andere zei hij dat dit nodig was om een communistische staat op te bouwen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×