KlussenKlussen

Lady Nancy Astor, de eerste politica van Engeland

Als je bij Triviant de vraag ‘Wie was het eerste vrouwelijke parlementslid van Engeland?’ krijgt, zit je alleen goed als je ‘Lady Nancy Astor’ antwoordt.

- ad -

Deze vrouw was een feministe van Amerikaanse komaf die namens de Conservatieve partij op 1 december 1919 lid werd van het Engelse Lagerhuis. Tot 1945 bleef ze hier lid. Haar ruzies met Winston Churchill zijn beroemd.

Gif in de thee

Nancy Astor had het vaak niet erg op Winston Churchill en zei tijdens een debat eens: “Als ik uw vrouw was, zou ik gif in uw thee doen!” Churchill bewees echter onmiddellijk rap van tong te zijn. Zijn antwoord:

“Als ik uw man was, zou ik het opdrinken!”

Nancy zelf pareerde de leider van Engeland echter ook meer dan eens. Als Churchill op een dag zegt dat “de aanwezigheid van een vrouw in het parlement aanvoelt alsof een onbekende zijn badkamer in komt lopen”, antwoordt de politica dat Churchill “niet knap genoeg is om zulke angsten te hebben”.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las