Schedel piraat Klaus Störtebeker gestolen

1 minuut leestijd

De gestolen schedel

Uit een museum in Hamburg is de schedel van de beroemde 14e-eeuwse zeerover Klaus Störtebeker gestolen. Het museum heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De zeshonderd jaar oude met een grote spijker doorboorde schedel was één van de topstukken van het museum voor Hamburgse geschiedenis. De schedel werd al op 9 januari gestolen. Het museum maakte dit aanvankelijk niet bekend om het politieonderzoek niet te frustreren.

Klaus Störtebeker was één van de leiders van de Vitaliebroeders, een groep piraten die in de veertiende eeuw actief was op de Oost- en de Noordzee. Ze hielden zich aanvankelijk bezig met het smokkelen van levensmiddelen (vitalia) naar het door de Deense koningin Margaretha belegerde Stockholm. Al snel werd echter ook piraterij bedreven. Ze belemmerden ook de handel in de Waddenzee en bezorgden zo verschillende Friese en Hollandse steden problemen.

Gezichtsreconstructie van Klaus Störtebeker (atelier Daynes)

De vloten van de Vitaliebroeders werden in 1401 bij Helgoland vernietigd door een vloot uit Hamburg. In Hamburg werden tientallen van de piraten kort hierna geëxecuteerd, onder wie ook aanvoerder Klaus Störtebeker.

De vermoedelijke schedel van Störtebeker werd in 1878 gevonden tijdens bouwwerkzaamheden op de plek waar eeuwen eerder de executie zich voltrokken had.

De politie heeft de diefstal de afgelopen tijd onderzocht, maar nog geen spoor gevonden van de daders. Onduidelijk is nog hoe de dieven erin zijn geslaagd de schedel te stelen. Het museum wil de schedel van de beroemde piraat dolgraag terug en heeft een beloning van enkele duizenden euro’s gereserveerd voor informatie die leidt tot het terugvinden van de schedel.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×