Dark
Light

Scheepvaartmuseum in Amsterdam winnaar Museumprijs 2022

1 minuut leestijd
Overdekte binnenplaats van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam
Overdekte binnenplaats van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam (Eddo Hartmann, © Het Scheepvaartmuseum)

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is de winnaar van de Museumprijs 2022. Dat is vandaag bekendgemaakt. Aan de publieksprijs, die sinds 2007 jaarlijks wordt uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VriendenLoterij, is een geldbedrag van honderdduizend euro verbonden. Dit geld kan ingezet worden voor de realisatie van een ‘museumdroom’.

De prijs had dit jaar als thema ‘beste buur’. Begin november nomineerde een vakjury drie musea voor de prijs. De afgelopen weken kon het publiek op deze musea stemmen. Het Scheepvaartmuseum kreeg veertig procent van de stemmen. De andere twee genomineerden, het Centraal Museum uit Utrecht en Stadsmuseum Harderwijk, eindigden met respectievelijk 32 procent en 28 procent van de stemmen op de tweede en derde plaats.

Het Scheepvaartmuseum wil zich met het geldbedrag dat aan de prijs verbonden is de komende tijd nog meer inzetten voor de buurt. Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor watersport-activiteiten op het water bij het museum. Verder wil men bijles mogelijk maken in het museum en met buurtgenoten eten op een plein bij de instelling.

Het winnende museum werd donderdag bezocht door Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, en presentatrice Loretta Schrijver. Opnames van deze prijsuitreiking zijn vrijdag te zien in de uitzending van Koffietijd, van 10:00 tot 11:00 op RTL4.

Eerdere winnaars van de Museumprijs:

Kasteel Hoensbroek (2021), Naturalis Biodiversity Center (2020), Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), Textielmuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×