Schenking voor Kamp Vught: vliegtuigje en servetringen van gevangene

1 minuut leestijd
modelvliegtuigje kamp vughtmodelvliegtuigje kamp vught
Vliegtuigje van ijzerdraad, 30 x 27 centimeter - Foto: Jan van de Ven

Nationaal Monument Kamp Vught heeft recent enkele bijzondere voorwerpen ontvangen die Roel Bleeker tijdens de oorlog in Kamp Vught maakte. Bleeker, een verzetsman uit Groningen, vervaardigde in 1943 als gevangene van restmaterialen drie modelvliegtuigjes en twee servetringen. Zijn kleinzonen, George en Roel Borgman, hebben de bewaard gebleven objecten aan het museum geschonken.

Roel Bleeker, geboren in 1898, was in de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordiger en actief in het verzet tegen de Duitse bezetting. Na zijn arrestatie in Groningen in 1943 kwam hij als gevangene in Kamp Vught terecht, waar hij werd tewerkgesteld in het Philips-Kommando. Hier leerde hij solderen en maakte in gestolen uurtjes drie vliegtuigmodellen van ijzerdraad voor zijn zoontje Johnny. Ook vervaardigde hij twee servetringen, gedecoreerd met een lepel, mes en vork.

Servetringen gemaakt in Kamp Vught
Servetringen gemaakt in Kamp Vught – Foto Jan van de Ven

Op 29 maart 1944 verliet Bleeker vanwege gezondheidsproblemen het kamp en nam de persoonlijke creaties mee naar huis. De vliegtuigjes hingen vervolgens jarenlang bij zoon Johnny in zijn slaapkamer. Later gaf die de vliegtuigjes aan zijn neefje George. Ook daar versierden ze de slaapkamer. Slechts één exemplaar heeft het overleefd; deze is onlangs geschonken aan Kamp Vught. Het herinneringscentrum ontving ook enkele documenten uit Bleeker’s oorlogstijd.

Waardevol

Kampnummer van Roel Bleeker in Kamp Vught
Roel Bleeker kreeg in Vught kampnummer 5847 en een rode driehoek, het nazi-symbool voor politieke gevangenen en verzetsstrijders – Privécollectie
Kamp Vught benadrukt het belang van dergelijke voorwerpen voor historisch onderzoek en educatie. Volgens Brigitte de Kok zijn er nog steeds nabestaanden die veel persoonlijke voorwerpen in huis hebben die waardevol kunnen zijn voor musea.

We willen voorwerpen en documenten uit Kamp Vught behouden voor de toekomst. Oude documenten blijven niet behouden in een gewone kast thuis, maar wel in een geklimatiseerd collectiedepot. We scannen de documenten voor het digitale archief en voor de schenker in hoge kwaliteit. Het materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek, educatief materiaal en exposities.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×