Simon Schama schenkt etsplaat van Rembrandt aan Rijksmuseum

1 minuut leestijd

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een originele etsplaat van Rembrandt ontvangen. Het gaat om een vroeg exemplaar uit 1635 waarop de steniging van Stephanus is verbeeld. Rembrandt maakte in totaal 314 etsplaten die de basis vormden voor zijn prenten. Dankzij deze schenking zijn er nu zeven in openbaar Nederlands bezit, waarvan twee in het Rijksmuseum.

De schenking is gedaan door de bekende historicus en hoogleraar Simon Schama, die onder meer bekend is van verschillende boeken over Rembrandt en de Nederlandse zeventiende eeuw en zijn partner Virginia Eileen Papaioannou, een wetenschapster die in het verleden onder meer doceerde aan de universiteit van Oxford.

De steniging van Stephanus, Rembrandt van Rijn, 1635
De steniging van Stephanus, Rembrandt van Rijn, 1635. Schenking van Simon Schama en Virginia Papaioannou via de King Baudouin Foundation United States.

De etsplaat van Rembrandt is de komende maanden zien in de presentatie Art in the Making. Hierin wordt het maakproces van kunstenaars belicht, van eerste schets tot voltooid kunstwerk. Simon Schama over het werk van Rembrandt:

“Hoewel we het geweldig vonden om deze prachtige expressieve koperplaat dertig jaar lang bij ons te hebben – zelfs op mijn bureau terwijl ik De ogen van Rembrandt schreef – waren Ginny, onze kinderen (inclusief onze kunstenaarszoon Gabriël) er sterk van overtuigd dat het door het publiek gezien moest worden. En dat het toebehoorde aan de stad waar Rembrandt het grootste deel van zijn leven doorbracht. Die nieuwe thuisbasis moest natuurlijk het Rijksmuseum zijn.”

Prenten

De prenten van Rembrandt zijn wereldberoemd. Tussen 1627 en 1665 maakte hij in totaal 314 etsen. Hiervoor smeerde hij een koperplaat eerst in met een mengsel van hars en bijenwas. Vervolgens tekende hij met een naald in de was, zodat daar het koper weer zichtbaar werd. Deze lijnen beet hij vervolgens met zuur uit in de koperplaat. Als de plaat hierna werd geïnkt en met een vel papier erop door een drukpers werd gehaald, verscheen op het papier een afdruk.

Boek: De ogen van Rembrandt – Simon Schama

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×