‘Slachtofferlijst watersnoodramp bevat dubbeltellingen’

1 minuut leestijd

'Slachtofferlijst watersnoodramp bevat dubbeltellingen'
Watersnoodramp van 1953
Bij de watersnoodramp van 1953 kwamen geen 1835 Nederlanders om het leven maar 1798. Dat beweert filmmaker Koert Davidse die op de slachtofferlijst van het Rode Kruis dubbeltellingen aantrof.

“Verschillende namen stonden dubbel op die lijst, die indertijd noodgedwongen inderhaast is opgesteld en verspreid”, zegt Davidse in een artikel van journalist Gert van Engelen in Wereldregio, een weekkrant in Schouwen-Duivenland. “Vrouwen stonden er onder hun meisjesnaam op, en onder hun trouwnaam. Dat scheelde tientallen slachtoffers. Niet dat de ramp daardoor minder erg is, maar de lijst is nu zuiverder, correcter.”

Volgens de officiële slachtofferlijst van het Rode Kruis kwamen tijdens de ramp 1835 mensen om het leven. Koert Davidse liet in zijn film genaamd ‘De Ramp’ uit 2002 een overlevende aan het woord die meldde dat in het opgeheven dorpje Capelle, bij Zierikzee, nog een net geboren baby was verdronken. Het jongetje werd nooit bij de burgerlijke stand geregistreerd. Het dodental kwam hiermee op 1836, maar na bestudering van de slachtofferlijst van het Rode Kruis concludeert Davidse nu dus dat het aantal slachtoffers niet 1836, maar 1798 is.

Multimediaal monument

De filmmaker ontwikkelde samen met grafisch ontwerper Roel Wouters het plan om een multimediaal monument te ontwerpen voor deze watersnoodslachtoffers. Dit monument dat wel de naam 1835+1 krijgt, komt in een betonnen bijgebouw van het Watersnoodmuseum: caisson 2. Mensen achter de namen op de slachtofferlijsten krijgen er een gezicht en een stem.

Davidse over het monument: “Als je binnenkomt, stap je op een vlonder en door het licht word je naar het einde van het vlonder geleid. Voor je zie in het zand de namen geprojecteerd van alle watersnoodslachtoffers van wie al een verhaal beschikbaar is, tot nog toe 390”. De namen worden via beamers in het plafond uitgelicht en wie hardop een naam met plaatsnaam uitspreekt, hoort bij gedimd licht een getuigenis over het betreffende slachtoffer.

De filmmaker beheert samen met grafisch ontwerper Roel Wouters de website www.deramp.nl. Op deze website staan alle namen en adressen van slachtoffers van de Watersnoodramp. Ook hier zijn herinneringen aan de slachtoffers te vinden.

Minister-president Balkenende opent het Watersnoodmuseum donderdag 23 april. Voor het publiek is het verbouwde museum al vanaf 10 april weer geopend.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×