Speerpunten, knotsen en bijlen naar RMO

1 minuut leestijd
Speerpunten, knotsen en bijlen voor RMO
Speerpunten, knotsen en bijlen voor RMO

De collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is uitgebreid met een schenking van het Nationaal Militair Museum. Het gaat om zo’n zeventig zwaarden, speerpunten, knotsen en bijlen uit Iran van duizenden jaren oud.

Die voorwerpen maakten vanaf de jaren zestig onderdeel uit van de vaste expositie van het Koninklijk Nederlands Leger- en Wapenmuseum in het Pesthuis in Leiden. Maar na verhuizingen naar Delft (1986) en Soest (2014) verdwenen de voorwerpen in het depot. Ze komen echter prima tot hun recht in het Rijksmuseum van Oudheden en zijn daar een waardevolle aanvulling voor de Nabije Oosten-collectie. Vanaf vrijdag is een deel van de aanwinsten te zien in het museum.

Topstukken

Naast de wapens zijn ook paardentuig, arm- en halsbanden en vaatwerk van brons uit Iran aan het Rijksmuseum van Oudheden overgedragen. De voorwerpen zijn in de jaren 1960 en 1970 door het Koninklijk Nederlandse Leger- en wapenmuseum, een voorloper van het Nationaal Militair Museum, verzameld om de krijgskunst van de oudheid aan het Nederlands publiek te tonen. Ze zijn te dateren tussen 2600 en 600 voor Christus. Er zitten topstukken bij, zoals een speld van brons versierd met een gevleugeld fabelwezen en een schild met ingekraste roofdieren.

Het merendeel komt oorspronkelijk uit het westen van Iran, uit het ruige berggebied van Luristan. Het bronswerk uit Luristan is beroemd vanwege de goede kwaliteit en het hoogstaand vakmanschap. Het is vaak te herkennen aan de versiering met sterk gestileerde diermotieven. De bronzen voorwerpen zijn uitsluitend gevonden in grafvelden. Vermoedelijk gaat het om de graven van een rondreizend volk, er zijn bij de grafvelden tot nu toe geen nederzettingen gevonden. Het bronzen paardentuig doet vermoeden dat het ruiters waren.

Archeologische voorwerpen uit West-Iran zijn, sinds de eerste ontdekkingen aan het einde van de jaren 1920, zeer gewild bij musea en privéverzamelaars.

Boek: Te wapen! Europa’s vergeten krijgskunsten

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×