De Stadhouderskamer op het Binnenhof in Den Haag

Voormalige werk- en ontvangstkamer van stadhouder Willem V
1 minuut leestijd
De Stadhouderskamer op het Binnenhof in Den Haag (Google Street View)
De Stadhouderskamer op het Binnenhof in Den Haag waar onder meer vergaderd wordt over een nieuwe regeringsakkoord (Google Street View)

Tijdens kabinetsonderhandelingen is hij veelvuldig te zien: de Stadhouderskamer. De kamer werd in 2012 gebruikt tijdens de formatie van het kabinet-Rutte II. En ook in 2017 is de kamer de plek waar onderhandeld wordt over een nieuwe coalitieakkoord.

Een van de wandtapijten (Google Street View)
Een van de wandtapijten (Google Street View)
De naam van de kamer verwijst naar de achttiende eeuw. Stadhouder Willem V gebruikte de kamer toen als werk- en ontvangstkamer. Op een paar kleine technische aanpassingen en nieuwe stoelen na, ziet de Stadhouderskamer er nog precies zo uit als in de tijd van Willem V. En dat maakt soms indruk op de gasten. In een artikel in NRC haalt oud-premier Dries van Agt bijvoorbeeld herinneringen op aan vergaderingen die hij in 1979 in de kamer voerde.

“De geest werd altijd vitaler als ik de Stadhouderskamer betrad. […] In de kamer werd ik van top tot teen, van kruis tot kruin, vervuld van het idee dat Nederland een grote natie is geweest.”

In 2012 nam voor het eerst niet de koning, maar de Tweede Kamer het voortouw nam bij de formatie. Dit was ook de eerste keer dat de Stadhouderskamer werd gebruikt voor de onderhandelingen. En in 2017 is de kamer dus opnieuw het toneel van onderhandelingen. Mogelijk is een traditie geboren.

Interieur

Aan de muren van de Stadhouderskamer zijn handgeweven wandtapijten te vinden, met afbeeldingen van de godin van de akkerbouw Ceres en vruchtbaarheidsgod Vertumnus. Deze afbeeldingen zijn een herinnering aan de stad Pompeii, die in de tijd van Willem V net was opgegraven.

Vroeger werd de Stadhouderskamer ook wel de ‘ministerskamer’ genoemd. Dit omdat ministers en staatssecretarissen voor en na hun optreden in de Tweede Kamer vaak in de ruimte verbleven.

Bekijk de Stadhouderskamer via Google Street View

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×