In Valkenburg staat het oudste nog gebruikte treinstation van Nederland

1 minuut leestijd
2
Voorgevel van station Valkenburg
Voorgevel van station Valkenburg (CC BY-SA 4.0 - Paul van Galen / RCE - wiki)

Op 23 oktober 1853 werd in Valkenburg een gloednieuw treinstation geopend, als onderdeel van de spoorlijn tussen Maastricht en Aken, de allereerste internationale treinverbinding van Nederland. Het kasteelachtige station is het oudste van Nederland dat nog steeds in gebruik is.

Dat Valkenburg een historisch station is overduidelijk. Het romantische aandoende stationsgebouw is ontworpen in neoclassicistische stijl en heeft een markante gevel die herinnert aan de vroegste dagen van het Nederlandse spoorwegennet. Opvallend aan het stationsgebouw zijn ook de zogeheten arkeltorentjes met kantelen. 

Het gebouw is ontworpen door architect Jacobus Enschede en opgetrokken uit mergel, een steensoort die veel voorkomt in Zuid-Limburg en bekendstaat om zijn warme, gele kleur. Oorspronkelijk was sprake van een losstaand middengebouw met twee aparte gebouwtjes aan weerszijden daarvan. In 1890 werden deze bouwwerken in dezelfde stijl tot één geheel samengevoegd.

Station Valkenburg
Station Valkenburg op een ansichtkaart, ca. 1905

KLM Huisje

Het station verkeerde lange tijd in slechte staat. In 2005 werd het gerestaureerd en in oude staat teruggebracht.

In 2023 bracht luchtvaartmaatschappij KLM station Valkenburg extra onder de aandacht door het iconische gebouw te kiezen als model voor het 104e Delfts blauwe huisje. Het station werd zo onderdeel van een verzameling miniatuurhuisjes die door KLM sinds 1952 jaarlijks worden uitgebracht als geschenk aan passagiers op intercontinentale vluchten. De collectie representeert iconische Nederlandse gebouwen en historische locaties.

Station Valkenburg
Station Valkenburg (CC BY-SA 4.0 – Kleon3 – wiiki)

Bronnen â–¼

-https://www.visitzuidlimburg.nl/te-doen-in-zuid-limburg/attracties-bezienswaardigheden/detail/station-valkenburg/379947/
-https://rijksmonumenten.nl/monument/36786/station-valkenburg/valkenburg/
-https://nieuws.klm.com/huisje-104-van-klm-staat-in-valkenburg-aan-de-geul/

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
2
0
Reageren?x
×