Stoffelijke resten gevonden bij neergestort WOII-vliegtuig

3 minuten leestijd
Willekeurige afbeelding van een Hawker Typhoon van de RAF, 1943
Willekeurige afbeelding van een Hawker Typhoon van de RAF, 1943 (Publiek Domein - wiki)

De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) heeft bij Eefde (Gelderland) recent hoogstwaarschijnlijk de stoffelijke resten van een Britse piloot geborgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte de piloot met zijn vliegtuig neer. Ook de restanten van het vliegtuig zijn geborgen. Daarnaast zijn er uniformfragmenten aangetroffen.

William Hurrell
William Hurrell (Foto familie – via Gemeente Lochem)
Het vliegtuigwrak is in opdracht van de gemeente Lochem recent onderzocht in het kader van het Nationaal Bergingsprogramma Vliegtuigwrakken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) trof bij het wrak stoffelijke resten aan. Waarschijnlijk gaat het om de resten van de vermiste Britse piloot William Hurrell. Op 26 september 1944 stortte hij met zijn vliegtuig (de Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force) neer tussen Eefde en Gorssel. Tijdens de berging van het vliegtuig zijn codenummers gevonden die overeenkomen met de nummers die op Hurrell’s vliegtuig stonden.

De Hawker Typhoon MN582 van William Hurrell keerde op 26 september 1944 niet terug van een gewapende verkenningsvlucht. De officiële omschrijving was “neergeschoten nabij Apeldoorn door een Messerschmitt 109”. Bij het toestel werden honderden granaten van de boordkanonnen van het toestel gevonden en acht raketten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) zorgt voor de ruiming van de aangetroffen boordmunitie.

Nader onderzoek in het laboratorium van de BIDKL in Soesterberg moet uitwijzen of de geborgen stoffelijke resten inderdaad van de vermiste William Hurrell zijn. De resultaten van het onderzoek zullen ter goedkeuring worden aangeboden aan het Britse Ministerie van Defensie. Dit kan enige tijd duren. Pas daarna zal het Britse Ministerie van Defensie de voorbereidingen voor een herbegrafenisceremonie starten.

De nabestaanden van William Hurrell in Australië zijn door de burgemeester van Lochem al wel geïnformeerd over de vondst van het toestel en de stoffelijke resten. Zij komen op uitnodiging van de gemeente over naar Nederland om de locatie waar het toestel neerstortte te bezoeken en de herdenkingsdienst bij te wonen.

Gedenksteen

In Eefde en Gorssel wordt de herinnering aan de verongelukte piloot levend gehouden door onder meer de Historische Vereniging De Elf Marken. Sinds zondag 26 september 1999 is aan de Lindeboomsweg, op zo’n 60 meter van de exacte crashlocatie, een gedenksteen te vinden die herinnert aan de gebeurtenissen van destijds en ter nagedachtenis aan de piloot.

Aanvankelijk stond voor 20 november een bezoekersdag bij de opgraving gepland. Omdat de werkzaamheden sneller zijn verlopen en toestel en stoffelijke resten al zijn geborgen, wordt op die dag in plaats van een bezoekersdag nu een herdenking gehouden.

1944

Het kenmerk van de Royal Air Force
Het kenmerk van de Royal Air Force
Op dinsdag 26 september 1944 stegen kort na het middaguur in totaal zes jachtbommenwerpers van het type Hawker Typhoon op vanaf het vliegveld Deurne bij Antwerpen. De toestellen waren van het 175th Squadron van de Royal Air Force (RAF). Het ging om een gewapende verkenningsvlucht boven Nederland, waar de operatie Market Garden ten einde liep na de dramatische gebeurtenissen rond Arnhem. Rond 13.00 uur vloog het squadron boven Apeldoorn. Daar werden ze verrast door een aanval van circa vijftig Duitse Messerschmitt Bf 109-toestellen. De toestellen van Hurrell en zijn collega Clarke werden bijna meteen geraakt. Het lukte Clarke desondanks om de thuisbasis in België te bereiken. De overige vier toestellen kwamen daar zonder kleerscheuren aan. Van William Hurrell werd niets meer vernomen. Later werd bekend dat Eefdenaar Gerrit van Zeijts, destijds 9 jaar oud, op die dag een Brits toestel loodrecht uit de hemel heeft zien vallen.

De nu 84-jarige Van Zeijts zat op de nok van de ouderlijke boerderij. Luchtgevechten had hij al vaker gezien maar een crash nog nooit. Het toestel kwam neer in een weiland op enkele honderden meters afstand van zijn hoge uitkijkpost. Samen met zijn broers ging Gerrit van Zeijts een dag later naar de plek des onheils om te kijken wat er van het vliegtuig nog over was. Dat bleek bijster weinig. De broers troffen alleen een paar brokstukken aan rond een diepe krater. Het toestel had zich zo diep in de grond geboord dat het gat al vol grondwater was gelopen. Sporen van de vlieger werden toen niet gevonden.

Missing man

Vlieger William Hurrell ging de boeken in als ‘missing man’. De krater in het Eefdese veld werd na de oorlog dichtgegooid en als akkerland gebruikt. Momenteel is het grasland. Wel zijn in september 1945, tijdens een eerste onderzoek, een aantal motoronderdelen, twee identificatieplaatjes van de vliegtuigmotor én een zegelring met de initialen ‘WH’ gevonden. Daarmee stond nagenoeg vast dat het om de Typhoon M852 van William Hurrell ging. De gevonden spullen zijn op 23 juni 1946 door burgemeester J.O. Thate overhandigd aan captain I. Ness van de Missing Inquiry Unit Den Haag en Brussel, die toen een bezoek bracht aan de toenmalige gemeente Gorssel.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×