Storm vernoemd naar oud-meteoroloog Corrie van Dijk

De allereerste vrouwelijke meteoroloog van Nederland
2 minuten leestijd
Meteoroloog Corrie van Dijk gebogen over een weerkaart

Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. En soms krijgen ook wat lichtere, gele stormen een naam. Voor de jaren 2021-2022 stelde het KNMI samen met weerdiensten in Groot-Brittannië en Ierland een namenlijst op. De eerste naam die door Nederland werd ingebracht was Corrie, naar ‘Corrie van Dijk’ de allereerste vrouwelijke meteoroloog van ons land.

De weerdiensten besloten stormen namen te geven omdat dit de communicatie over de stormen zou kunnen helpen. Ook zou het publiek de gevaren van een storm extra serieus nemen, wanneer deze een naam hebben.

De 83-jarige Corrie van Dijk werd afgelopen zomer door het KNMI benaderd mer de vraag of men een storm naar haar mocht vernoemen. Tegenover RTL Nieuws verklaart de oud-meteoroloog dat ze vooral heel erg moest lachen toen ze dit verzoek kreeg. Ze had er geen bezwaar tegen, maar hoopt wel dat ‘haar storm’ een beetje mee zal vallen. Als haar gevraagd wordt of de storm lijkt op haar karakter antwoordt ze:

“Je moet de storm serieus nemen en je moet er tegen opboksen, maar uiteindelijk hoop ik op een vriendelijke storm.”

Storm Corrie raast 31 januari 2022 over het land. Vanwege zware windstoten gaf het KNMI voor Noord-Holland, het Waddengebied, Friesland en het IJsselmeer code oranje af. Voor de rest van het land geldt code geel vanwege onstuimig weer.

Mannenbolwerk

Corrie van Dijk wilde vroeger eigenlijk carrière maken bij de luchtmacht, maar omdat haar ogen niet helemaal goed waren raadde men een opleiding tot meteoroloog aan. In 1964 werd ze door het KNMI aangenomen als meteoroloog. De eerste periode werkte ze op een filiaal bij Vliegveld Zestienhoven. Het KNMI was destijds nog een enorm mannenbolwerk. Van Dijk was de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het landelijke weerinstituut. Ze verdiende een paar honderd gulden minder dan haar mannelijke collega’s. In haar aanstellingsbrief stond dat ze daar “vast wel begrip voor zou hebben”.

Na zeven jaar stopte Van Dijk bij het KNMI en ging ze aan de slag op de afdeling medische administratie van een ziekenhuis in Schiedam. Een baan die naar eigen zeggen beter te combineren was met het opvoeden van een kind.

Andere namen

Voor de letter ‘E’ bracht het KNMI ook al een naam in: Eunice, naar de Amerikaanse Eunice Foote die wordt beschouwd als een van de eerste klimaatwetenschappers. Het is uiteraard nog onduidelijk wanneer deze vrouw als storm over het land zal razen. Verder heeft het KNMI de namen Herman, Franklin en Tineke ingebracht. Naar meteoroloog en voormalig KNMI-directeur Herman Bijvoet, weerpresentator Frank(lin) Kroonenberg en Tineke Dijkshoorn, de vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht in 1986.

Bronnen â–¼

-https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/stormnamen-2021-2022
-https://www.destentor.nl/binnenland/corrie-van-dijk-gaf-haar-naam-aan-storm-corrie-ik-hoop-dat-iedereen-ervan-kan-genieten~a31c3334/
-https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5284732/dit-de-corrie-waar-de-storm-corrie-naar-vernoemd-knmi

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×