Suzanne Lenglen, een flamboyante tennisdiva

2 minuten leestijd
Suzanne Lenglen (zerofotbal.ro)
Suzanne Lenglen (zerofotbal.ro)

Tijdens Roland Garros, het beroemde tennistoernooi in Parijs, horen we de naam Suzanne Lenglen geregeld vallen. Het op een na grootste stadion van het tenniscomplex is naar haar vernoemd. En ook de beker voor de winnares van het dames-enkelspel draagt de naam van deze bijzondere tennisspeler.

Suzanne Lenglen op Wimbledon, 1925
Suzanne Lenglen op Wimbledon, 1925
De in Parijs geboren Suzanne Lenglen boekte begin vorige eeuw grote successen op de tennisbaan. In de periode tussen 1914 en 1926 won ze maar liefst 31 grote toernooien, waaronder zes keer Roland-Garros en zes keer Wimbledon. Op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen veroverde ze bovendien nog twee gouden medailles.

In de tennisgeschiedenis neemt Suzanne Lenglen ook een bijzondere plek in omdat ze de eerste dame was die vanwege haar prestaties op en om de tennisbaan een internationale beroemdheid werd. Ze was ook de eerste grote tennisster die als professional aan de slag ging. Een Amerikaanse zakenman betaalde haar maar liefst 50.000 dollar voor een serie wedstrijden tegen de Amerikaanse kampioene Mary Browne. Suzanne Lenglen versloeg haar opponent maar liefst 38 keer en verloor geen enkel potje.

Het besluit van Suzanne Lenglen om professional te worden, kwam haar overigens op veel kritiek te staan. De beroemde All England Club van Wimbledon trok haar erelidmaatschap zelfs in. Lenglen bleef echter achter haar besluit staan. In een interview zei ze hierover ooit:

“In de twaalf jaar dat ik kampioen ben heb ik letterlijk miljoenen francs verdiend vóór het tennis en ik heb duizenden francs entreegeld moeten betalen om dat te mogen doen… Ik heb in mijn carrière net zo hard gewerkt als elke man of vrouw in wat voor carrière dan ook. […] Ik ben 27 en niet rijk. Moet ik een andere carrière beginnen en stoppen met iets waarvan men zegt dat ik er geniaal in ben?”

Suzanne Lenglen in 1920
Suzanne Lenglen in 1920

En over het in haar ogen achterhaalde tennissysteem voor amateurs zei ze:

“Met deze absurde en verouderde regels kan alleen een rijk persoon meestrijden. En het feit is dat alleen rijke mensen meedoen. Is dat eerlijk? Is dat goed voor de sport? Maakt dat tennis populairder?”

Winnaars van het enkelspel (zowel mannen als vrouwen) van Roland Garros krijgen naast een mooie trofee tegenwoordig maar liefst 1,8 miljoen euro.

Court Suzanne-Lenglen - cc
Court Suzanne-Lenglen in Parijs, het op een na grootste stadion van Roland Garros – cc

‘La Divine’

De Franse pers noemde Suzanne Lenglen La Divine (de goddelijke) en vandaag de dag wordt ze nog altijd beschouwd als de Grande Dame (grote dame) van het Franse tennis. Wie kijkt naar haar statistieken kan niet anders dan stellen dat die laatste benaming niet overdreven is. Suzanne Lenglen won ooit 181 wedstrijden achter elkaar. En van de 348 officiële wedstrijden die ze speelde, verloor ze er slechts zeven.

In 1994 werd het tweede stadion van Roland Garros geopend: Court Suzanne Lenglen. Het naar de tenniskampioen vernoemde stadion biedt plaats aan 10.068 toeschouwers.

Lees ook: Roland Garros, vliegtuigpionier uit de Eerste Wereldoorlog
Meer sportgeschiedenis
Boek: “Heeft yemant lust met bal, of met reket te spelen…?”

How I Play Tennis – By Mlle. Suzanne Lenglen (1925)

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×