Week van de koloniale geschiedenis

Tekeningen glasschilder Crabeth gerestaureerd

Detail uit raam ‘Judith onthoofdt Holofernes’ – Dirck Crabeth, 1571 – Foto: museumgoudA
Koningin Beatrix opent op 22 november tijdens een bijeenkomst in de Sint-Janskerk in Gouda de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid. Hierna zal ze de tentoonstelling in het naastgelegen museumgoudA bezoeken.

Centraal in de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid staan de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen voor de zogenaamde ‘Goudse Glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Deze tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en nu eenmalig te bewonderen.

MuseumgoudA presenteert een selectie van de mooiste ontwerptekeningen van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572). Deze glasschilder werkte voor onder andere Prins Willem van Oranje en koning Philips II van Spanje. MuseumgoudA:

- advertentie -

De tekeningen, van 5 tot wel 22 meter hoog, getuigen niet alleen van het ontwerpproces van de ramen; het zijn kunstwerken op zich, die behoren tot de keurvan de Nederlandse Renaissance. De tentoonstelling belicht het vakmanschap van Crabeth, het proces van de vervaardiging van gebrandschilderd glas en de restauratie van de kunstwerken.

Dat de tekeningen bewaard zijn gebleven is volgens het museum uitzonderlijk. De afgelopen zeven jaren zijn de tekeningen op initiatief van de Sint-Janskerk gerestaureerd. In de kerk zelf, een UNESCO-monument uit 1552, zijn de 72 kleurrijke gebrandschilderde ramen te bezichtigen die behoren tot de oudste van Nederland.

Naar aanleiding van de restauratie en de tentoonstelling verschijnt er binnenkort een overzichtswerk van de ontwerptekeningen. Het eerste exemplaar daarvan wordt overhandigd aan koningin Beatrix.

De tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ loopt van 23 november 2011 tot en met 9 april 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: