Dark
Light

Tekeningen glasschilder Crabeth gerestaureerd

1 minuut leestijd

Detail uit raam ‘Judith onthoofdt Holofernes’ – Dirck Crabeth, 1571 – Foto: museumgoudA
Koningin Beatrix opent op 22 november tijdens een bijeenkomst in de Sint-Janskerk in Gouda de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid. Hierna zal ze de tentoonstelling in het naastgelegen museumgoudA bezoeken.

Centraal in de tentoonstelling Schetsen van Schoonheid staan de zestiende-eeuwse ontwerptekeningen voor de zogenaamde ‘Goudse Glazen’, de gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk. Deze tekeningen zijn de afgelopen zeven jaar gerestaureerd en nu eenmalig te bewonderen.

MuseumgoudA presenteert een selectie van de mooiste ontwerptekeningen van de beroemde glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572). Deze glasschilder werkte voor onder andere Prins Willem van Oranje en koning Philips II van Spanje. MuseumgoudA:

De tekeningen, van 5 tot wel 22 meter hoog, getuigen niet alleen van het ontwerpproces van de ramen; het zijn kunstwerken op zich, die behoren tot de keur



van de Nederlandse Renaissance. De tentoonstelling belicht het vakmanschap van Crabeth, het proces van de vervaardiging van gebrandschilderd glas en de restauratie van de kunstwerken.

Dat de tekeningen bewaard zijn gebleven is volgens het museum uitzonderlijk. De afgelopen zeven jaren zijn de tekeningen op initiatief van de Sint-Janskerk gerestaureerd. In de kerk zelf, een UNESCO-monument uit 1552, zijn de 72 kleurrijke gebrandschilderde ramen te bezichtigen die behoren tot de oudste van Nederland.

Naar aanleiding van de restauratie en de tentoonstelling verschijnt er binnenkort een overzichtswerk van de ontwerptekeningen. Het eerste exemplaar daarvan wordt overhandigd aan koningin Beatrix.

De tentoonstelling ‘Schetsen van Schoonheid’ loopt van 23 november 2011 tot en met 9 april 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×